Det offentlige Danmark kunne spare en halv milliard kroner, hvis der bliver investeret i mere energieffektive it-løsninger. Det har Elsparefonden regnet sig frem til med baggrund i det nuværende it-forbrug i den offentlige sektor.
Derfor presser Elsparefonden på for at få indført flere miljøvenlige og samtidigt besparende løsninger ind i de offentlige kontorer og server-rum.
"Vi har gjort og gør meget for at få el-forbruget på dagsordenen hos de offentlige indkøbere. Staten og kommunerne er jo forpligtet til at købe energi-effektive produkter, og vi regner med, at regionerne også snart bliver indbefattet af reglerne," fortæller Elsparefondens kundechef for det offentlige, Christian Jarby.
I alt sløser det offentlige for 1,7 milliarder kroner el-regningen, der indbefatter alt fra it til ventilation og belysning.
Selskabsstyrelsen sparer kassen på virtualisering
Men visse steder har man for længst taget spare-rådene til sig.
En strømregning på vej op i det mørkerøde felt og servere alle steder fik allerede i 2004 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til at eksperimentere med virtuelle servere. Siden har styrelsen konstant udvidet den virtuelle serverpark.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har sparet på strømmen, driften og fået større fleksibilitet ind i dagligdagen, fordi it-afdelingen har nemmere ved at jonglere rundt med servere og ressourcer end tidligere.
Både test,- udviklings- og produktionsmiljøer så som web-løsningerne er virtualiserede.
Databaser kører på fysiske servere
"Når folk siger, at man ikke kan virtualisere sit produtionsmiljø, er det noget vås. Når en fysisk server begynder at opføre sig underligt, så flyttes de virtualle servere bare til en anden fysisk host.
Dermed er der i princippet ingen nedetid på de virtuelle servere, og vi får højnet driftssikkerheden ved at køre produktionen på virtuelle servere," siger driftschef Carsten Sørensen fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og sammenligner det virtuelle miljø med en billig måde at købe sig en mainframeagtig løsning på.
Ikke alt bør virtualiseres
Styrelsen har flere applikations og front-end-servere kørende i clustre, men har valgt at lade alle databaserne med eksempelvis alle landets firmaoplysninger blive på de fysiske servere.
"Med hensyn til CPU- og RAM-ressourcer kan det slet ikke betale sig at lade databaserne køre på en virtuel server. Databaser og krævende applikationer trækker alt for meget på systemressourcerne og blokerer for andre servere. Og så får man jo intet ud af virtualiseringsteknologien," lyder det fra Carsten Sørensen.
Han råder derfor andre virksomheder til at tænke sig godt om, når de overvejer, hvordan en virtualiseringsløsning passer til virksomheden.
Blandt andre Københavns Kommune sparer også kassen på virtuelle servere.
Kommunen har skrottet 600 fysiske servere, hvorefter it-systemerne fremover udleder 75 procent mindre CO2, og kommunen sparer 1,6 millioner kroner om året.