For tiden kører en udvalgt skare rundt på de danske veje med helt særligt udstyr.
Det er DR's trafikrapportere, der afprøver en ny teknologi, der skal gøre det muligt at få oplæst trafikmeldinger på mobiltelefonen, uden at skulle løfte så meget som en finger fra rattet.
Den nye teknologi skal være med til at give bedre sikkerhed og mere målrettet trafikinformation, forklarer projekleder hos DR, Allan Kongsted.
"Tidligere har vi udsendt trafikinformationer til rigtig mange mennesker. Men meldingerne er jo i sagens natur lokale, fordi de typisk vedrører en konkret situation. Derfor har der været rigtig mange, der har modtaget dem uden at have brug for dem," siger han.
Talebesvær
Den tid skulle med den nye opfindelse være forbi. Med det nye system er det nemlig kun de trafikanter, meldingen vedrører, der modtager den.
Helt uden startvanskeligheder er teknologien dog ikke.
"Vores største problem er faktisk at få talegenkendelsen til at fungere. Vi trækker teksterne ud af en database, som så bliver omsat til syntetisk tale," siger Allan Kongsted.
Netop tekst-til-tale-teknologien er i Danmark ikke særligt veludviklet, men det er noget, der konstant arbejdes på, forsikrer han.
Masserne må vente
Selvom den nye udsendingsform er lovende, går der endnu lidt tid, før den vil finde vej til den brede befolkning, forklarer Allan Kongsted.
For at mobiltelefonen selv kan afspille den indkommende trafikbesked, som DR udsender, kræver det nemlig, at den er udstyret med et specielt simkort.
Det er på længere sigt meningen, at teleudbyderne skal tilbyde denne service som led i deres abonnementer.