Den stærkt omdiskuterede svenske lovændring, der udvider Forsvarets Radioanstalts (FRA) beføjelser til at overvåge svenskernes kommunikation ind og ud af landet, kan nu vise sig at blive sendt til tælling, næsten før den blev stablet på benene.
Det skriver DN.se.
En svensk advokat på det Europæiske Universitet i Firenze, Robin Lööf, har nemlig meldt loven til EU-kommissionen.
Den strider mod EU-retten, mener han.
Fortrolighed kan ikke garanteres
For eksempel påpeger han, at en samtale mellem en advokat, der befinder sig udenlands, og en klient, der befinder sig i Sverige, risikerer at blive aflyttet som følge af den nye lov.
Eftersom den nye lov kun gælder datatrafik på tværs af grænsen, vil en advokat, der opholder sig i Sverige, ikke blive udsat for samme behandling. Det er et problem, mener Robin Lööf.
"Det er en absolut og nødvendig del af advokatgerningen at kommunikationen er fortrolig, og uden den garanti, så er den umulig at udøve," siger han.
Selv om der findes bestemmelser i den nye lov, der sikrer, at samtaler mellem advokater og klienter ikke lagres, mener Robin Lööf ikke, det er tilstrækkeligt.
Han håber derfor, at EU-kommissionen vil behandle hans anmeldelse.
De er de dog ikke tvunget til - heller ikke, selvom de anser den for at være juridisk korrekt.
"Men det her er del af en stor trend i Europa og spørgsmålet er vigtigt," siger han.
Også debat i Danmark
Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen 18. juni også skabt politisk debat i Danmark.
Blandt andet er justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen har afvist at efterkomme en appel fra brancheorganisationen ITEK om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.