Artikel top billede

Den nye kontroversielle overvågningslov i Sverige er anmeldt til EU-kommissionen. Den strider mod EU-retten, er argumentet. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Svensk overvågningslov meldt til EU-kommissionen

Den nye lov, der øger mulighederne for at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige, er nu anmeldt til EU-kommissionen. Den begrænser den fri bevægelighed, lyder begrundelsen.

Den stærkt omdiskuterede svenske lovændring, der udvider Forsvarets Radioanstalts (FRA) beføjelser til at overvåge svenskernes kommunikation ind og ud af landet, kan nu vise sig at blive sendt til tælling, næsten før den blev stablet på benene.

Det skriver DN.se.

En svensk advokat på det Europæiske Universitet i Firenze, Robin Lööf, har nemlig meldt loven til EU-kommissionen.

Den strider mod EU-retten, mener han.

Fortrolighed kan ikke garanteres

For eksempel påpeger han, at en samtale mellem en advokat, der befinder sig udenlands, og en klient, der befinder sig i Sverige, risikerer at blive aflyttet som følge af den nye lov.

Eftersom den nye lov kun gælder datatrafik på tværs af grænsen, vil en advokat, der opholder sig i Sverige, ikke blive udsat for samme behandling. Det er et problem, mener Robin Lööf.

"Det er en absolut og nødvendig del af advokatgerningen at kommunikationen er fortrolig, og uden den garanti, så er den umulig at udøve," siger han.

Selv om der findes bestemmelser i den nye lov, der sikrer, at samtaler mellem advokater og klienter ikke lagres, mener Robin Lööf ikke, det er tilstrækkeligt.

Han håber derfor, at EU-kommissionen vil behandle hans anmeldelse.

De er de dog ikke tvunget til - heller ikke, selvom de anser den for at være juridisk korrekt.

"Men det her er del af en stor trend i Europa og spørgsmålet er vigtigt," siger han.

Også debat i Danmark

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen 18. juni også skabt politisk debat i Danmark.

Blandt andet er justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen har afvist at efterkomme en appel fra brancheorganisationen ITEK om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne IT-udviklere til fremtidens skattevæsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere