Som Computerworld tidligere har fortalt, har de amerikanske myndigheder bedt om - og fået - forslag og kommentarer fra en række interesserede parter, herunder lobbyister, angående forhandlingerne om en ny antipirat-aftale (ACTA).
I EU har der været en lignende proces, hvor interesserede parter har fået lov til at komme med kommentarer til den kommende ACTA-aftale.
EU-Kommissionens Generaldirektorat for Handel har afholdt flere møder for parterne, herunder et større møde i Bruxelles samtidig med, at udvalgte parter er blevet konsulteret om ophavsret, i forbindelse med forhandlingen af ACTA-aftalen.
For interesserede parter
23. juni blev der holdt et møde i Bruxelles, hvor særligt inviterede fik mulighed for at tale deres sag. En repræsentant fra EU-Kommissionens Generaldirektorat for Handel styrede dagsordenen, og beskrivelser af mødet indikerer, at ACTA-parterne stadig ikke ønsker at afsløre alt for meget om, hvad ACTA indeholder på nuværende tidspunkt.
"Ordstyreren startede mødet med at understrege, at det var tanken, at interesserede parter fik mulighed for at udpege emner, som de mente ACTA skulle omhandle, i stedet for at lade EU-Kommissionen offentliggøre information om indhold og status på forhandlingerne," fremgår det af et uofficielt referat fra mødet.
Delvist i smug
Standpunktet viste sig dog, ifølge referatet, ikke at være udpræget populært. Flere personer blandt publikum insisterede på at EU afslørede sit udgangspunkt, i forhold til de forskellige punkter i forhandlingerne.
"EU-repræsentanterne gik med til at afsløre dele af EU's holdning, men, af forståelige årsager, nægtede repræsentanterne at afsløre EU's kontrakt-partneres standpunkt."
Ikke hemmelig, bare ikke offentlig
Ifølge kilder ved EU-Kommissionen som Computerworld har talt med, er der slet ikke tale om hemmelige forhandlinger. Det er rettere standard forhandlingsstrategi, som indebærer at man ikke viser alle sine kort, før man sætter sig omkring forhandlingsbordet, ifølge Computerworlds kilder.
Repræsentanter fra EU-Kommissionen mener da heller ikke at der er tale om en hemmelig forhandling, og understreger at ACTA jævnligt bliver omtalt.
"Siden oktober 2007 har EU-Kommissionen talt om ACTA ved flere offentlige begivenheder, inklusiv tre gange i Europa Parlamentet, og under flere velbesøgte seminarer," fortæller Martin Seymar, talsmand for EU-Kommissionen.
Som Computerworld tidligere har omtalt, har EU-Kommissionens Generaldirektorat for Handel, ligesom i USA, også modtaget skriftlige kommentarer til ACTA-aftalen, fra flere sider. Find links til forslagene i boksen til højre for artiklen.