Artikel top billede

Sådan er ACTA blevet til - få overblikket

Antipirat-aftalen ACTA, som skal styrke indsatsen mod piratkopiering og kopivarer på globalt plan, har snart været et år undervejs. Computerworld har kortlagt processen indtil nu.

At ACTA-aftalen kunne gå hen og blive antipirat-lobbyens våde drøm, er der næppe nogen tvivl om. Ambitionsniveauet i de indsendte forslag viser klart, at brancheorganisationerne håber på, at forhandlingsparterne bag ACTA vælger at slå hårdt på kopivarer og pirateri.

Som Computerworld tidligere har skrevet, bliver Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) forhandlet på højeste niveau, som en international handelsaftale mellem blandt andet USA, EU, Japan og Canada.

Men hvordan er aftalen egentlig nået til sin nuværende udformning, og hvor længe har det stået på? Talrige møder, dokumenter - offentlige, såvel som hemmelige - udgør ACTA-forhandlingernes fundament.

23. oktober 2007 - Lanceringen

U.S. Trade Representative (USTR) - et handelsagentur som hører direkte ind under den amerikanske præsident - annoncerer at USA, i samarbejde med handelspartnerne Canada, EU, Japan, Korea, Mexico, New Zealand og Schweiz, vil forhandle en international handelsaftale på plads, som skal dæmme op for piratkopiering og distributionen af kopivarer, på globalt plan. Aftalen får navnet Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA).

7. december 2007 - Europaudvalget

Folketingets Europaudvalg orienteres om ACTA.

15. februar 2008 - Åben for input

USTR beder om kommentarerer til ACTA-aftalen, med fokus på internationalt samarbejde, håndhævelse og de juridiske rammer, med henblik på bekæmpelsen af "forfalskninger og pirateri".
En række organisationer reagerer på opfordringen, og kommer med forslag.

Vinteren 2007/2008

Et dokument cirkuleres rundt blandt udvalgte parter, uafhængigt af USTR, som omtaler emnerne i handelsaftalen, og hvad aftalen bør indeholde. Konklusionerne har en vis lighed med flere af de indsendte forslag fra brancheorganisationerne. Dokumentet bliver lækket på internettet i slutningen af maj.

14. april 2008 - EU-mandat

Medlemsstaterne giver EU-kommissionen mandat til at forhandle ACTA. Selve mandatet gives i Luxembourg på et landbrugerministermøde i Europarådet, hvor Eva Kjer Hansen repræsenterer Danmark.

3-4. juni 2008 - Første forhandlinger

U.S. Mission, Geneve. ACTA-parterne mødes og forhandler om hvad aftalen skal indebære. Hovedemnet er grænsekontrol, herunder organiseret kopiering og smugling.

23. juni 2008 - EU-input

EU-Kommissionen holder åbent møde for interesserede parter i Bruxelles. Deltagerne på mødet, som inkluderer brancheorganisationer og civilretsgrupper, får mulighed for at kommentere ACTA.

7.-9. juli 2008 - G8-topmøde, Japan

G8 møde, Hokkaido Toyako. Parterne bliver enige om at få sat skub i tingene. Efter pres fra USA sættes det som mål, at ACTA skal være på plads inden året er omme.

29.-31. juli 2008 - Forhandlinger

Washington D.C. På et møde fokuserer parterne på at forhandle hvad der kan gøres for at straffe brud på ophavsret, præventive muligheder og de juridiske aspekter omkring bevisførelse. Grænsekontrol var også inkluderet i forhandlingerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere