Artikel top billede

Se antipirat-lobbyens ønskeliste

Omvendt bevisførelse, pres på internetudbydere og flere muligheder for at spore pirater. Det er ønskerne hos de brancheorganisationer, som er med til at forme antipirat-aftalen ACTA.

Den internationale handelsaftale, Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA), som lige nu udarbejdes bag lukkede døre på højeste niveau, kan komme til at betyde en markant ændring af eksisterende praksis.

Jagten på piraterne er sat ind, og brancheorganisationerne ser det som kærkommen lejlighed til at få lagt nogle forhindringer ned, som til daglig beskytter den enkelte borgers privatliv.

Input fra brancherne

I februar 2008 bad forhandlingsparterne bag ACTA om forslag til, hvad handelsaftalen skal indeholde.

Brancheorganisationerne, hvis medlemmer har stor interesse i at sikre ophavsretten for deres produkter, greb chancen, og i marts formulerede de deres allerhøjeste ønsker.

De indsendte forslag går fra at lægge yderligere pres på internetudbyderne, så de er mere tilbøjelige til at stoppe brud på ophavsret, til at man som privatperson selv skal kunne bevise, at man rent faktisk ejer det, der ligger på ens computer.

Her kan du se et uddrag af de forslag, som blev indsendt til ACTA-forhandlingerne. Du kan selv læse formuleringerne i helhed via dokumenterne, som vi linker til i boksen til højre:

Tiltag online og Efterforskning

Tiltag online

Internetovervågning

Internetudbydere skal kunne iværksætte indgreb mod brud på ophavsret, hvor både lovlig og ulovlig brug er mulig, via en tjeneste, inklusiv filtrering af ulovligt materiale. (RIAA)

Udelukkelse

Internetudbydere skal begrænse eller udelukke adgang til deres systemer, for folk som før er blevet taget for brud på ophavsret. (RIAA)

Straf til ISP'er

Hvis internetudbydere ikke reagerer på anmeldelse om brud på ophavsret indenfor 24 timer, skal det være muligt at straffe udbyderen. (RIAA)

Anti-Pirate Bay

Der skal være straf til dem som tjener penge på uautoriseret download af ophavsretsstridigt materiale, samt dem som hjælper andre med at bryde ophavsretten. Det inkluderer hjemmesider som tilbyder indekser og søgetjenester for materiale som er online, og som "deeplinker" til ulovlige filer. (CSBAA og RIAA)

Logning af IP-adresser

Nuværende EU-lov bliver fortolket for snævert, og gør det i realiteten umuligt for rettighedshavere at efterforske brud på ophavsret. Det er ikke lovligt at indsamle IP-adresser, og dermed forhindres effektiv efterforskning. Det skal ændres. (BSA)

Ulovligt at omgå kopibeskyttelse

Det skal være ulovligt at importere, udvikle, sælge eller på anden vis distribuere et system, som har til formål at omgå teknologisk kopibeskyttelse. (RIAA)

Internationalt samarbejde

Nationer skal bytte informationer om brud på ophavsret, og etablere en koordinerende enhed i hvert ACTA-land. (RIAA)

Efterforskning

Omvendt bevisbyrde

Det er op til ejeren at bevise, at man retmæssigt er i besiddelse af materiale som er dækket af ophavsret. Ellers formodes ejerskabet at tilhøre den oprindelige kunstner. (RIAA)

Ulovligt at hjælpe

Det skal være ulovligt at opfordre andre til at bryde ophavsret, at hjælpe eller udbyde tjenester, hvis primære formål er at muliggøre brud på ophavsret. (RIAA)

Udlevering af persondata

Internetudbydere skal udlevere persondata til rettighedshavere, til forberedelse af sag mod mistænkte, inklusiv detaljeret WHOIS data. (RIAA)

På eget initiativ

Myndigheder skal kunne starte efterforskninger "ex officio" (uden forudgående anmeldelse). Det skal samtidigt være muligt at beslaglægge materiale, som bryder ophavsret. (RIAA)

Oprettelse af antipirat-enhed

En enhed skal oprettes, med politi og toldere, som indsamler efterretninger om brud på ophavsret, og som kan efterforske sager på eget initiativ. (RIAA)

Ransagning uden advokat

Retten skal kunne udstede ransagningskendelser "ex parte" (hvor mistænkte ikke har advokat til stede). (RIAA)

Bred kendelse

Ransagningskendelser behøver ikke at identificere de enkelte genstande som kan beslaglægges. Bare de falder ind i kategorien af ting som kendelsen dækker. (RIAA)

Destruktion

Hvis en genstand indeholder materiale, som bryder ophavsret, skal genstanden kunne destrueres, uden kompensation til ejer. Også selvom ejeren ikke kan gøres ansvarlig for indholdet, eller på anden måde knyttes til lovovertrædelsen. (RIAA)

Optisk disk-certificering

I områder med stor piratproduktion, skal producenter af optiske diske være godkendte og certificerede. (RIAA)

Disk-register

Producenter af optiske diske skal føre register over købere, så de kan spores ved brud på ophavsret/kopiering. (RIAA)

Unikt ID på optiske diske

Disk-brændere skal påføre diske med unikt ID, så kopivarer kan spores tilbage til piraterne. (RIAA)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere