Artikel top billede

Adobes online dokumenttjeneste, Acrobat.com

Adobe: Flash på vej frem i erhvervslivet

Virksomheder er ved at få øjnene op for Flash og Adobes desktop-miljø AIR. Men der er stadig lang vej tilbage, før folk rigtig forstår, hvad der egentlig kan lade sig gøre, mener Adobe.

Mens de fleste primært kender Flash som en teknologi til levering af multimedie og udvikling på hjemmesider, er det på vej frem en teknologi til som front-end brugerinterfaces (UI) i erhvervsapplikationer, ifølge en Adobe medarbejder.

Vil ind på erhvervsmarkedet

Hvor Microsoft forsøger at profilere sin Silverlight teknologi som et alternativ til Flash på nettet, har Adobe været i gang med at promovere brugen af Flash og dets udviklings framework, Flex, såvel som Adobe Integrated Runtime (AIR) - en teknologi som bringer netbaserede Flash applikationer ned på desktoppen - overfor virksomheder.

Denne brug af teknologien, hvis primære marked har været forbruger-orienterede netapplikationer, er ved at få fat i et område som ellers længe har været domineret af Microsoft og andre virksomheder indenfor enterprise software og udviklingsværktøjer.

Diskret fremgang

Adobes Flash er gået frem overfor ældre desktop applikationer - som dem der er bygget i C++ - selvom fremgangen ikke er blevet særlig bredt rapporteret, siger Adrian Ludwig fra Adobe.

"Et af problemerne med Flash er, at folk kun tror det bliver brugt til offentligt tilgængelige hjemmesider," fortæller han i et interview i New York, tirsdag.

"Det er en misforståelse. En betydelig procentdel af Flash applikationer, som folk laver nu, er enterprise applikationer bag virksomhedens firewall."

Han nævner eksempelvis en applikation, som Siemens og dets udviklingspartner Thrasys lavede, til Siemens sundhedsinformationssystem. Firmaet lavede en front-end, et netbaseret interface ved hjælp af Flash og Flex, som forenede flere back-end applikationer, og strømlinede måden medarbejdere kunne hente informationer fra forskellige systemer.

"I stedet for at skrotte hele systemet, og starte forfra, kunne de bare udskifte UI'et," siger Adrian Ludwig.

Tager egen medicin

Adobe bruger også Flex og AIR internt i lignende scenarier, til at forene back-end systemer gennem et front-end interface, fortæller Melissa Webster, vice president for analysefirmaet IDC.

I et møde med Adobe for nylig, sagde hun at firmaet viser hvordan det "spiser sin egen hundemad," og bruge AIR - som kan hjælpe med at bringe Flash-baserede netapplikationer til desktoppen - som UI til firmaets egne interne applikationer. Virksomheden valgte at bruge AIR til den slags interfaces i stedet for Flash, så medarbejdere kan afvikle applikationer lokalt, når de ikke er forbundet til internettet, ifølge Melissa Webster.

Men selv hvis Flash og Flex får noget opmærksomhed fra firmaer, så betyder det ikke at Microsoft og andre virksomheder, som sælger software til at udvikle forretningsapplikationer, behøver at være bekymrede for at Adobe tager for storer markedsandele fra dem endnu.

Programdirektør i IDC, Al Hilwa siger, at før Flex og det nært beslægtede, integrerede udviklingsmiljø, Flex Builder, kom på markedet for et par år siden, var der "ingen gode udviklingsværktøjer til at udvikle Flash applikationer i et fornuftigt miljø." Så det er naturligt at der er en vækst i Flash-baserede forretningsapplikationer nu, hvor Flex er tilgængeligt, siger Al Hilwa.

Stadig hindringer

Derudover er RIAs (Rich Internet Applications) stadig så dyre at udvikle, at firmaer ikke kan retfærdiggøre udgiften, så teknologien til at udvikle dem bliver stadig kun brugt sparsomt ifølge Hilwa.

"Jeg ser ikke RIAs som værende den helt store dille" i erhvervslivet, siger Al Hilwa.

Men, Hilwa mener at der i fremtiden vil være flere RIAs baseret på Flash, og tilsvarende teknologi, som medarbejdere vænner sig til at bruge på eksterne hjemmesider, og efterfølgende vil kræve bedre brugerinterfaces internt.

"På længere sigt bliver firmaerne nødt til at modernisere deres interne hjemmesider," fortæller Al Hilwa.

Oversat af Jens Genders




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere