I USA er myndighederne parate med indgreb overfor
internetudbydere, der begrænser, hvad kunderne kan gøre på nettet.
Den amerikanske internetudbyder Comcast kan imødese sanktioner efter, at den har indført restriktioner overfor brugen af BitTorrent-sider som Pirate Bay og andre fildelingstjenester.
Det fastslår Formanden for FCC, som er den kommission, der regulerer kommunikationen i USA. Det skriver New York Times.
"Kommisionen har indført en række principper, der skal beskytte brugernes adgang til internettet. Vi finder at Comcast overtræder disse principper," siger FCC's formand Kevin Martin til nyhedsbureauet AP.
Kevin Martin understreger, ifølge New York Times, at firmaer, der regulerer kundernes trafik på nettet, som minimum skal give klare oplysninger om, hvilke reguleringer, der blive foretaget.
Ingen bøde
Beslutningen om at gribe ind over Comcast er endnu ikke blevet vedtaget af FCC, men hvis Kevin Martin som ventet får resten af kommisionens opbakning, kan Comcast skal ikke imødse et bødelæg, men firmaet vil blive tvunget til at ændre praksis på området.
Udmeldingen fra FCC's formand ses som en sejr for tilhængerne af net-neutralitet, der længe har kæmpet mod internetudbyderne ret til at blande sig i kundernes online-trafik.
"Udmelding slår fast, at internetbrugere er suveræne. Hvis to personer vil sende en fil til hinanden, så skal udbyderne af tjenesten ikke blande sig, " siger Tim Wu, professor hos Columbia Law School til New York Times. Han er formand for organisationen 'Free Press', der indgav klagen mod Comcast.
Senest har FCC afvist en klage Skype, der var utilfredse med at amerikanske teleselskaber blokerede for adgangen til visse programmer til mobiletelefoner, herunder Skype.
Frygter spærring af Youtube
Tilhænger af netneutralitet frygter at kabeludbydere og teleselskaber, der har interesse i tv-branchen vil begrænse adgangen til gratis videotjenester som eksempelvis YouTube.
Flere interneteksperter dog, at begrænsninger overfor trafiktunge tjenester kan være en nødvendighed for internetudbyderne, fordi de kun har en begrænset mængde båndbredde til rådighed, skriver New York Times.
TDC og Telia har ved en tidligere lejlighed afvist overfor Computerworld, at de bruger metodre som Comcast til at regulere de danske kunders trafik