Artikel top billede

Drop it

Klumme: Hvorfor ikke afskaffe forstavelsen 'it', når it alligevel er viklet ind i alting.

Jeg har tidligere på denne plads talt for at omdøbe
mobilløsninger og IP-løsninger til slet og ret: løsninger.

Det er ikke sket endnu, og der går formentlig en rum tid endnu, før det sker. Men det kommer. Jeg er sikker, og 'beviset' er blandt andet, at det samme jo skete for både farve-tv og FM-radio.

Der kommer et tidspunkt i enhver teknologis liv, hvor vi glemmer, at den er der.

Her godt et år efter den diskussion, og i øvrigt meget tæt på sommerferien, må jeg dog også erkende, at det slet ikke er radikalt nok at gå efter mobil- og IP-.

Det er ren symptombehandling. Det virkelige problem ligger et helt andet sted: Problemet er it. it-løsningerne skal omdøbes til det, de er: Løsninger.

Det er alligevel over det hele. Viklet ind i alt, vi gør, og alle de værktøjer, vi gør brug af. Det er jo lige før, man ikke kan købe et køleskab, uden at det partout skal leveres med en IP-adresse, en RFID-tag og et SIM-kort.

Men vores 307 liter kombinerede køl/frys derhjemme med plads til kølig hvidvin og friske jordbær (der var den sommerferie igen) bliver da ikke til et it-køleskab, bare fordi det potentielt kan hægtes op i det trådløse netværk, så jeg kan skrive hjem og spørge, om vi mangler mælk.

Dybest set er det jo også de færreste it-løsninger, der løser it-problemer. De fleste løser problemer med økonomistyring, kundeservice, produktion, salg, markedsføring. Så de løsninger burde vel kaldes for eksempelvis kundeserviceløsninger? Eller er det for grænseoverskridende?

Den største hurdle for omlægningen bliver nok it-leverandørerne. Meget løst anslået hedder 80 procent noget med it (ja, jeg ved det, også her på kontoret), så der bliver travlt i marketingafdelingerne og kø hos reklamebureauerne. Men når den første modstand er overvundet, er jeg overbevist om, at det vil være en fordel for os alle sammen. Hvem ved, måske bliver det lettere at kende forskel på firmanavnene?

Et andet område, der vil kræve en god kommunikations-indsats, er it-afdelingerne. Skal de nu bare hedde afdelinger? it-cheferne omdøbes til chefer? Der er brug for lidt kreativ tænkning, før vi er klar til at rulle ud, og det kunne være en oplagt fase to.

Beslutningen om at investere i en (it-)løsning ligger jo alligevel ikke længere hos (it-)afdelingen. Det er funktionscheferne, der stiller kravene og godkender løsningen. Det er i stigende grad også hos dem, pengene skal findes, og så kan vi også afskaffe it-budgettet.

Men, men, ingen roser uden torne. Tænk bare på IT- og Telestyrelsen. it-reglen må logisk set også gælde for tele-, og så står vi tilbage med et organ, der ville hedde Styrelsen. I mine ører lyder det som noget fra Big Brother eller The Matrix, og det kunne nok få de mere paranoide til at stemme imod.

Sarkastiske tunger kunne finde på at påstå, at it skaber flere problemer, end det løser. Det ville jo så være endnu en grund til at tage konsekvensen, droppe skidtet, og nøjes med løsningerne. Lad os tænke over det i sommer-
ferien. It er der alligevel, uanset om vi siger det højt eller ej.

God sommer.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT A/S.

Computerworld klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere