De europæiske konkurrence-myndigheder giver grønt lys til Nokias gigant-køb af den amerikanske kort-producent Navteq, som Nokia skal betale kanp 62 milliarder kroner for.
Godkendelsen fra EU’s konkurrence-myndigheder har været ventet, fordi de europæiske konkurrence-myndigheder fornylig godkendte salget af den eneste anden leverandør af digitale kort-databaser, Tele Atlas, der blev købt af TomTom for et par måneder siden.
De europæiske konkurrence-myndigheder er efter nærmere undersøgelse af købet nået frem til, at Nokias overtagelse af Navteq ikke vil ramme den fri konkurrence på kort-markedet i Europa.
Nokia vil anvende Navteqs teknologier til at levere flere positionerings-funktioner i selskabets enheder, hvilket du kan læse mere om her.
Skriften poå væggen
Samtidig øger opkøbet omfanget af Nokias produktpalette markant – en ting, som Nokia arbejder målrettet efter, i det selskabet mener, at fremtidens vigtigste opgave bliver at tilbyde et miks af tjenester og hardware.
”Nokia vil være det selskab, der gør ting muligt for folk. Vi vil ikke længere være en hardware-producent, men heller ikke et service-selskab. Vi vil være noget midt i mellem,” sagde Nokia-chef Mark Selby til Computerworld for få uger siden.
Verdens ubetinget største mobilproducent har set skriften på væggen.
Den siger, at indhold er kongen, mens hardware kun er et hjælpemiddel.
Skal man i de kommende år have masserne til at fortsætte med at købe Nokia-telefoner, skal der derfor følge indhold med i pakken. Masser af indhold.
Blandt de største
Nokia har derfor taget opmærksomheds-økonomien – attention economics – til sig. Det betyder, at forbrugernes ønsker og uransagelige veje skal sætte kursen – og ikke selskabets strategiske mål.
Og de er der, hvor man kan få spil, musik, video, kort-tjenester, sociale tjenester, billeder og meget andet.
Navteq leverer i dag digitale kort til net-tjenester som Mapquest, Garmin og Magellan og netop GPS-funktionen er helt afgørende for Nokias vækst-strategier – ikke mindst i de billige telefoner og altså ikke alene i de dyre og avancerede smartphones.
Navteq er blandt de allerstørste opkøb, som mægtige Nokia nogensinde har foretaget.