Brancheorganisationen ITEK får nu politisk opbakning til forslaget om at afkræve svenskerne en garanti mod overvågning af danskere ved hjælp af den nye overvågningslov.
Enhedslistens it-ordfører, Per Clausen, rejser nu spørgsmålet overfor udenrigsminister Per Stig Møller (K) i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål.
It-ordføreren spørger, om udenrigsministeren har tænkt sig at påvirke Sveriges regering til at give danske virksomheder en garanti mod svensk overvågning.
"Det her forslag er en anledning til at genrejse den sag overfor regeringen, om regeringen ikke har et vist ansvar overfor, hvad den svenske stat vil udsætte danske borgere og virksomheder for," siger Per Clausen.
Den svenske overvågningslov giver myndigheden Försvarets Radioanstalt vidtgående mulighed for at overvåge al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske græse.
Den svenske lov påvirker samtidig en række nabolande, fordi telepoeratørernes interne netværk ofte krydser landegrænser.
Derfor kan kommunikation mellem eksempelvis to danskere godt bevæge sig gennem Sverige uden at have landet som destination.
Ekstra chance
Enhedslistens it-ordfører har tidligere stillet videnskabsminister Helge Sander (V) en række spørgsmål omkring overvågning. Men videnskabsministeren har ifølge Per Clausen forholdt sig så passivt som overhovedet muligt i sagen. Derfor havner spørgsmålene nu på udenrigsminister Per Stig Møllers bord.
"Jeg håber, han vil have en noget mere aktiv holdning til det, end videnskabsministeren har haft. Jeg kan ikke tro, at det kan være regeringens politik, så nu prøver vi igen," siger Per Clausen.
It-ordføreren giver dog grundlæggende Helge Sander ret i, at svenskerne kan lave den lovgivning, de har lyst til.
"Men jeg synes, Danmark må have mulighed for at få reelle forhandlinger med svenskerne om, hvilke konsekvenser det skal have for danske borgere og virksomheder," siger Per Clausen.
It-ordføreren mener, at Danmark må være i stand til at sikre danske borgere og virksomheder nogle retsgarantier i forhold til det svenske system.
"Sådan at man ikke fuldstændig uden grund kan risikere at blive overvåget," siger Per Clausen.
It-ordføreren vurderer, at der med udgangspunkt i, at det er to venligtsindede lande, der forhandler med hinanden, er basis for forhandlinger og resultater. Hvis den danske regering altså vil, og den svenske regering er indstillet på forhandling, fortæller han.
"Men det er klart, at den svenske regering selvfølgelig kan nægte. Dermed har de så dokumenteret, at terrorhysteriet for alvor er gået fuldstændigt amok," siger Per Clausen.
Spørgsmålet til Per Stig Møller
"Vil udenrigsministeren tage initiativ til at få den svenske regering til at give danske virksomheder en garanti mod overvågning fra de svenske myndigheders side i forlængelse af vedtagelsen af den nye svenske overvågningslov som foreslået af den danske brancheorganisation ITEK?