Den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu taget op i brancheorganisationen ITEK's informations- og sikkerhedsudvalg.
Det sker efter, at flere medlemmer i ITEK har bedt om at få taget spørgsmålet om den svenske FRA-lov op. Loven gør det tilladt for den svenske stat at overvåge al elektronisk kommunikation, der krydser Sveriges grænse.
Det fortæller Tom Togsverd, der er branchedirektør hos ITEK.
Den svenske lov åbner mulighed for, at dansk kommunikation potentielt kan overvåges, fordi datapakker som følge af telenetværkernes opbygning risikerer at krydse den svenske grænse.
Garanti fra Videnskabs- eller Udenrigsminister
Håbet er at få en form for garanti for, at danske virksomheder ikke vil blive overvåget som følge af den svenske lov, forklarer branchedirektøren.
"Kan vi få nogle garantier, som gør, at danskere kan være ubekymrede? Hvis ikke, skal vi til at anbefale at kryptere langt mere, og hvor hårdt skal det så være," siger Tom Togsværd.
Videnskabsminister Helge Sander (V) afviste i sidste uge at blande sig i den svenske overvågningslov, fordi "vedtagelse af svensk lovgivning er et svensk anliggende ...," skrev Sander i et svar på et paragraf 20-spørgsmål.
"Jeg har derfor ikke tænkt mig at protestere overfor den svenske regerings planer om at gennemføre den svenske overvågningslov," hed det videre i svaret.
Alligevel mener ITEK, at et forsøg på at få en garanti mod svensk overvågning af danske virksomheder, i første omgang skal komme gennem videnskabsministeren eller muligvis udenrigsministeren, forklarer Tom Togsverd.
"Nogen må i forhold til den svenske regering prøve at få afklaret, hvad man som dansk kunde kan blive udsat for," siger Tom Togsverd.
ITEK er ifølge branchedirektøren opmærksom på, at et eventuelt svar på dette spørgsmål kan blive mudret. Er dette tilfældet, bliver næste skridt at revidere de sikkerhedsvejledninger, som ITEK har givet medlemmerne.
"At man måske skal sætte grænsen ned for, hvornår man krypterer, fordi risikoen for at blive kigget i kortene bliver større.
Supercomputer til dekryptering?
Forsvarets Radioanstalt indkøbte i fjor en af verdens kraftigste supercomputere til ukendte formål, men der spekuleres i muligheden for, at svenskerne vil benytte den til dekryptering af information.
Hos ITEK vil Tom Togsverd ikke give noget bud på, hvor kraftige krypteringsnøgler organisationen vil anbefale medlemmerne er bruge som værn mod svensk overvågning.
"Det er jo noget af det, vi må diskutere, hvordan man proportionerer, men nu er sikkerhed jo mange ting. Der er mange måder, hvorpå du kan gøre livet svært for den, der vil efterforske dig," siger han.