Det projekt som Traen i sin tid overtog sammen med udviklingsdelen af Ementor Danmark er løbet løbsk, og derfor leverer Traen nu projektet tilbage til Topnordic.
"Vi vil gerne passe på de millioner, vi har til gode hos Traen, og derfor tager vi projektet tilbage sammen med de ansatte og den administrerende direktør," siger Claus Hougesen, koncernchef i Ementor Gruppen som omfatter Topnordic, Ementor ASA og Atea.
Her et link til den fondsbørsmeddelelse, som den norske Ementor-koncern har udsendt i forbindelse med Topnordics aftale med Traen.
48,8 millioner til gode
Topnordic har 48,8 millioner kroner til gode hos Traen. Pengene er betaling for Ementor Danmark, som Traen overtog i 2006, men kun betalte knap halvdelen af. Resten af pengene skulle falde i takt med, at Traen leverede dele af Tilskudsadministrationssystemet (TAS) til Fødevareministeriet, men projektet er løbet løbsk for Traen, der har brugt væsentligt mere end de 60.000 timer, projektet var estimeret til.
"Vi vandt i sin tid et EU-udbud om det her tilskudsadministrationssystem til Fødevareministeriet, og det projekt var en væsentlig del af forretningen Ementor Danmark, som vi solgte til Traen for 95,2 millioner kroner," siger Claus Hougesen.
Topnordic blev nervøs
De 48,8 millioner, som Topnordic har til gode, skulle falde den 1. juli, men da TAS-projektet er blevet meget forsinket og bliver langt dyrere end oprindelig antaget, begyndte Topnordic at blive alvorligt nervøs for ikke at få sit million-tilgodehavende fra Traen.
"Vi vandt projektet i sin tid, men da softwareudvikling ligger langt fra Topnordics kerneforretning, lå det lige til højrebenet at sælge Ementor Danmark med samt projektet fra til Traen," siger Claus Hougesen.
Nu er projektet forsinket til foreløbig første kvartal 2009.
Aftalen med Topnordic giver Traen mulighed for igen at overtage projektet inden for et år efter, at det er afleveret.
"Det kræver, at Traen kan skaffe den nødvendige likviditet, men der findes ikke et lignende system, så der er store muligheder for at sælge løsningen til hele Europa," siger Martin Trolle, der er direktør for forretningsudvikling i Topnordic.
Ridser i laklkken
Når Topnordic afleverer TAS-projektet som forventet i begyndelsen af 2009, modtager virksomheden en betaling i størrelsesordenen 32 millioner kroner. Dertil kommer de 48,8, som Traen skylder, men lykkes det Traen at skaffe midlerne til at købe projektet tilbage, så er der som nævnt store muligheder for salg af løsningen til andre EU-lande, så meget tyder på, at den historie ender forholdsvist lykkeligt for begge parter.
Bortset selvfølgelig fra, at Traen har fået nogle ridser i lakken, fordi selskabet ikke er i stand til på egen hånd at finansiere færdiggørelsen af TAS-projektet. Og dobbelt ærgerligt fordi forretningen Traen på alle andre punkter går rigtig godt.
Fra 2006 til 2007 steg omsætningen i Traen med 143 procent til 123 millioner kroner, og også indtjeningen fulgte med op.