Artikel top billede

Open source-SOA er fremtiden for erhvervslivet

Open source-baseret SOA kan være en god mulighed for mange selskaber. Tit ligger udfordringen i at formulere behovet. Se her, hvordan andre har gjort det.

Computerworld News Service: Det svenske jernbane-selskab, SJ, fik en lys idé til at komme af med usolgte siddepladser.

Det ville kombinere dets billetsalg med online-auktioner. Kunderne kunne via Tradera.com, en nordisk udgave af eBay, byde på ethvert sæde, der ikke var blevet solgt inden for 48 timer før toget afgår.

Og selvom pladsen skulle blive solgt for under den sædvanlige pris, ville SJ stadig få en indtægt, som selskabet ellers ikke havde regnet med.

Det ville både være godt for jernbanerne og kunderne, der ville kunne få en klækkelig rabat. Det er en god forretning.

Millioner af SMS-beskeder

Problemet er, hvordan man løser en sådan opgave i praksis med de eksisterende it-tjenester. Det ville for eksempel generere millioner af sms-beskeder.

For at få idéen på skinner, har de svenske jernbaner, der har 100.000 passagerer om dagen, 350 destinationer og en årlig omsætning på omkring fem milliarder kroner, kigget i retning af serviceorienteret arkitektur (SOA), og især på Jboss Enterpriseplatformen.

Den teknologiske udfordring for de svenske jernbaner er ikke enestående, og selskabets erfaring er repræsentativ for it-behovet og firmaers udvikling og implementering af SOA, lød det fra Pierre Fricke, SOA-direktør hos JBoss i en tale på Red Hat Summit.

Fricke beskrev, hvordan firmaer evaluerer og implementerer SOA i flere stadier.

For eksempel begynder implementeringen af SOA med at forstå, hvordan forretningsgangene er på nuværende tidspunkt, og hvordan it i øjeblikket understøtter disse behov, og hvordan det kan komme til at se ud i fremtiden.

De vigtige spørgsmål

It-chefer må overveje, hvordan de besvarer følgende spørgsmål:

- Hvilke tjenester skal man tilbyde?

- Hvordan interagerer tjenester, applikationer og mennesker?

- Hvordan skal tjenesterne udbygges og iværksættes?

Dernæst skal it-afdelingen finde ud af, hvordan disse tjenester integreres i firmaets forretningsmæssige infrastruktur. Den skal dernæst nå frem til de processer og regler, der skal udvikles og implementeres.

Ifølge Fricke er de fleste firmaer på det “infrastrukturelle” stadie. De udbyder 10 eller 20 tjenester og er ved at opdage, at situationen er ved at blive uhåndterbar.

Disse firmaer må have en bedre måde at registrere og udføre tjenester og blive bedre tril atstyre dem ved hjælp af SLA og ydelseshåndtering.

Et andet eksempel på et firma, der har været tidligt ude med implementering af Jboss’ SOA-platform, som blev lanceret i februar, er North State Communications, et 100-år gammelt teleselskab i High Point, N.C., som ledte efter en ny måde at udsende regninger på.

For at imødekomme den næste generation af teleprodukter, automatiserede firmaet måden, det gjorde dets tjenester tilgængelige for dets kunder på, ved at benytte enterprise busses (ESB’er) og Jboss’ jBPM, et open-source workflow styringssystem, baseret på J2EE.

Fricke indrømmer, at disse løsninger ikke er typiske.

Stadig på forsøgsstadiet

Open source er på forsøgsstadiet inden for SOA-styringsområdet i dag.

Men han ser det som en stor mulighed, fordi man forudser, at SOA-implementering vil ændre sig omkring 2010.

“Frem for at integrere en del en ad gangen, vil vi kunne styre flere forretningsgange med SOA. Udvilkingen af SOA vil kunne håndtere meget større implementeringer”, mener Fricke.

Et teoretisk SOA-scenarie i fremtiden vil benytte en avanceret BPM-suite, og dette ville sikre, at SOA-platformen ikke kun understøtter webtjenester, men også BPEL, SCA og andre processtandarder.

Fricke forventer ligeledes at se en større standardisering inden for besked-teknologien inden for en lignende tidshorisont.

Udviklingen har klare fordele for it-styring og kompatibilitet, understregede Fricke.

Han citerede en it-chef for følgende:

“For at være ajour med Sarbanes-Oxley, skal jeg kun holde øje med, hvad der der sker i min egen forretningsproces."

Som Fricke forklarede, kan it-chefen bruge event logs og event-dreven arkitektur for at følge med i alt, hvad der sker – og hvad der ikke sker. Og ved at gøre det, vil man kunne gøre Sarbanes-Oxley meget mindre kompliceret.

Oversat af Alex Zichau Hertz




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere