Der tegner sig nu et bredt politisk flertal for at tvinge leverandører af samfundsvigtig it til at offentliggøre detaljerede redegørelser ved it-nedbrud.
Det sker efter at Københavns Fondsbørs sammen med resten af de nordiske børser mandag og tirsdag i sidste uge stod stille i en periode, fordi leverandøren, Nasdaq OMX, blev ramt af massive it-problemer.
Nedbruddet har senest fået Dansk Folkepartis it-ordfører, Mikkel Dencker, til at bakke Dansk Aktionærforening op i et krav om offentliggørelse af nedbrud ved it-systemer, som er samfundsvigtige efter norsk model.
Det krav får nu en så bred politisk opbakning fra en vifte af it-ordførere, at der tegner sig et politisk flertal for en ny politik på området.
Norsk offentlighed ved it-nedbrud
Forbilledet er en norsk model, som sikrer befolkningen indsigt i de redegørelser, som Finanstilsynets norske pendant foretager af it-systemerne i den finansielle sektor. Mens det norske Kredittilsynet dermed er forpligtet til at offentliggøre detaljer om it-nedbrud, må det danske Finanstilsyn ifølge lov om finansiel virksomhed ikke kommentere konkrete sager.
Det betyder i praksis, at norske aktieinvestorer er sikret en offentlig redegørelse om, hvorfor de i sidste uge ikke kunne handle på Oslo Børs, mens danske investorer på Københavns Fondsbørs må stole på oplysninger fra det fejlramte Nasdaq OMX, der driver begge børser.
Politisk flertal over midten
Men den forskelsbehandling er nu på vej til at blive udlignet. Både Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokraterne bakker nu regeringsstøtten Dansk Folkeparti op i kravet om offentliggørelse af redegørelser ved it-nedbrud.
Samtidig har Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Pedersen, tidligere meldt ud, at han er åben overfor at indføre en norsk ordning herhjemme.
Nøglen til bedre systemer
"Jeg er fuldstændig enig i den generelle holdning, at der bør ske offentliggørelse ligesom i Norge," siger Ole Hækkerup, som er it-ordfører hos Socialdemokraterne.
Han mener, at vi generelt kommer længere med åbenhed end ved at holde nedbruddene hemmelige.
"Vi er nødt til at have en åbenhed omkring, hvor godt de systemer vi har, fungerer. Det er nøglen til, at de bliver bedre," siger Ole Hækkerup.
Samtidig frygter han ikke, at risikoen for at skulle offentliggøre bommerter vil afskrække private firmaer fra at byde ind på it-leverancer.
Venstre ikke afvisende
Med enighed mellem DF, SF, EL og Socialdemokraterne og en åben holdning fra Radikale er der allerede politisk flertal for kravet om offentliggørelse af redegørelser ved it-nedbrud.
Men regeringspartiet Venstre er heller ikke afvisende for en politisk ændring af de gældende regler på området. Og det giver mulighed for et bredt politisk enighed om en ændring.
"Uden at jeg vil stå her og sige, at vi skal indføre norske regler, så er jeg alligevel blevet bestyrket i, at vi nok skal kigge en gang mere på det. Det må jeg indrømme," siger Michael Aastrup Jensen.
Han mener, at der er tale om en alarmerende udvikling, når flere vigtige it-systemer i den seneste tid er brudt sammen.
"Ikke mindst børsen er jo nok det vigtigste, vi overhovedet har, og det kan jo sende chok-bølger gennem alt, hvis det forekommer flere gange," siger Michael Aastrup Jensen.
Derfor vil han nu diskutere den senere tids hændelser med de andre partiers it-ordførere.
"Jo flere gange det her sker, jo mere må vi spørge os selv: Har vi de rigtige regler på området, eller skal vi kigge på det en gang til," siger Michael Aastrup Jensen.