Interessen for iPhone har verden over været enorm, og det har betydet, at selv om mobiltelefonen officielt kun har været til salg i seks lande indtil videre, er den repræsenteret i stort set alle lande.
I går meldte Steve Jobs ud, at der er solgt over seks millioner iPhones, og tidligere analyser indikerer, at over halvanden million af dem er blevet låst op og solgt i udlandet. Både privatpersoner på rejse og mere organiserede mellemmænd har købt iPhones i eksempelvis USA, og så ført dem med sig ud i verden.
Det svage led
Apples samarbejde med teleselskaberne har gjort dette videresalg muligt, da kunden først købte telefonen og så hjemmefra skulle aktivere abonnementet.
Men da der dukkede software op, som var i stand til at bryde den lås, som ellers skulle sikre, at kunderne rent faktisk aktiverede telefonen, åbnede det en helt ny dør. Man kunne således nøjes med at købe telefonen og så bare undlade at aktivere noget abonnement, og derved bruge iPhone hos hvilket som helst teleselskab.
Ny procedure
Med iPhone 2.0 bliver denne fremgang ændret, så det fremover ikke bliver helt så nemt at spekulere i valutakurser og købe i udlandet og endnu vigtigere at videresælge større mængder oplåste iPhones.
Det er udmeldingen fra AT&T, som har eneretten til iPhone i USA, og det kan give en indikation af, hvad vi kan forvente herhjemme i Danmark.
Abonnement et krav
Fra 11. juli, når iPhone 2.0 kommer på gaden, skal kontrakten nemlig udfyldes direkte i Apple- eller AT&T-butikken, hvis telefonen bliver købt i USA, og det vil ikke være muligt at købe telefonen uden kontrakt. Det er altså ikke længere så nemt bare at undlade det med abonnementet.
Det kommer samtidig til at betyde, at det ikke længere bliver muligt at købe iPhone på nettet i USA. Man skal ud til en fysisk butik.
Der er dog noget, der tyder på, at Apple og AT&T alligevel arbejder på yderligere skærpelser - eventuelt i forbindelse med en fremtidig online salgskanal.
”A&T og Apple arbejder på en form for straf for brugere, som ikke aktiverer deres iPhone indenfor 30 dage fra køb,” udtaler Ralph de la Vega, direktør i AT&T Mobility, til Dow Jones Newswire.
Der har endnu ikke været nogen officiel udmelding angående pris og salgsmetode fra Telia, som kommer til at sælge iPhone i Danmark.
Version 1 stadig aktuel
Den store hindring i forhold til videresalg af den kommende udgave af iPhone kan betyde, at den 'gamle' model får lov at holde en nogenlunde pris.
iPhone 2.0 er ellers udpræget billigere end sin forgænger, men hvis det ikke er muligt at låse den op, vil den første version fortsat have en eksistensberettigelse blandt dem, som ønsker eller har brug for en helt oplåst mobiltelefon.
Det er endnu uvist, om softwareopgraderingen til version 2.0 vil være tilgængelig for danske ejere af iPhone, og eventuelt gøre det muligt at opgradere sin oplåste telefon til en 'legitim' udgave.
Traditionen tro vil der formentlig være stor interesse i hackermiljøerne for at bryde den nye lås, som det er sket tidligere.