To dages nedbrud på Københavns Fondsbørs får nu Dansk Aktionærforening til at kræve offentlighed i sager om it-nedbrud.
Det sker, efter at Nasdaq OMX, Københavns Fondsbørs mandag oplevede massive it-problemer, som tirsdag kulminerede i fem en halv times nedetid og talrige udsættelser af åbningen af markedet, der berørte samtlige nordiske børser.
Og hos Dansk Aktionærforening vil man meget nødig opleve at noget lignende sker igen, fortæller Linda Overgaard, der er direktør hos Danske Aktionærer.
"Både private investorer og andre må jo kunne forlange, at den autoriserede handelsplads for aktier her i Danmark fungerer. Og det virker jo helt meningsløst, at det skal ligge ned i mere end en halv dag," siger Linda Overgaard.
Ingen dansk undersøgelse
Problemerne fik allerede tirsdag den svenske Finansinspektion til at kommentere nedbruddet med krav om en redegørelse.
I Norge varslede Kredittilsynet onsdag en minutiøs undersøgelse af detaljerne i forbindelse med nedbruddet.
I Norge er redegørelser om it-nedbrud fra Kredittilsynet som udgangspunkt offentlige for at sikre offentlighed i forvaltningen.
Denne pligt til offentlighed bunder i den norske offentlighedslov. Hensigten er, at myndighederne ikke skal hemmeligholde
I Danmark kan Finanstilsynet ikke kommentere nedbruddet, fordi myndigheden ifølge loven om finansiel virksomhed har skærpet tavshedspligt.
Samtidig er redegørelser om it-nedbrud i Danmark underlagt skærpet tavshedspligt og desuden ikke omfattet af aktindsigt for andre end sagens parter.
Det betyder, at Finanstilsynet i loven ikke må fortælle hvad myndigheden foretager sig i forhold til konkrete firmer og tilsyn.
Må stole på oplysninger fra den ramte
Dermed er principperne for tilsyn med it-leverandører i Danmark og Norge helt forskellige.
Mens norske aktieinvestorer altså kan forvente at få detaljeret indsigt i de omfattende it-nedbrud, må danske brugere af børsen stole på oplysninger fra det fejlramte Nasdaq OMX.
Hos Dansk Aktionærforening mener Linda Overgaard at den norske ide om gennemsigtighed derfor er værd at overveje herhjemme.
"Det synes jeg er et udmærket princip at få indført i Danmark også. Det kan vi da kun støtte. Vi er tilhængere af åbenhed og af gennemsigtighed. Det må jo også gælde sådan noget som det her," siger Linda Overgaard.
Hvis Finanstilsynet i modsætning til nu skulle offentliggøre detaljer om it-nedbrudet på børserne ville det nemlig skærpe de private investorers tillid til børsens handelssystem, vurderer Linda Overgaard.
"Jo bedre man kan gennemskue hvad der foregår, jo mere tilbøjelig vil man jo være til at have tillid til den regulerede handelsplads," siger direktøren.
Samtidig mener hun at offentliggørelse af redegørelser om it-nedbrud kan spille en rolle, når der skal vælges teknologi og sikkerhed til it-systemer.
Linda Overgaard vurderer, at visheden om offentliggørelse af kritiske it-nedbrud vil få leverandørerne til at stramme sig mere an.
"Det vil da alt andet lige holde dem til ilden," siger Linda Overgaard.