Aviser udgives med sort tekst på hvid baggrund. Det meste papir i din printer er hvidt, og udskrives med sort tekst, og sådan har det altid været. Derfor er det naturligt, at vi gerne vil have den samme farve-fordeling på skærmen, når vi bruger tekstbehandling og lignende software.
Men hvis du stadig sidder med en stor og klodset CRT skærm, så kan du spare på el-regningen bare ved at have flere mørke flader på din skærm. Hver enkelt pixel på skærmen lyses nemlig op ved at sætte spænding på tre prikker, og jo lysere farve der skal vises, jo mere spænding.
Hvid farve kræver således fuld spænding, mens sort omvendt kræver minimal spænding.
I tørre tal kan det betyde fra 18 til 88 procents besparelse, bare ved at bruge mørke flader på skærmen.
For ejere af LCD skærme er fordelen ved sort skærm væsentligt mindre, grænsende til det ikke eksisterende. Men en ud af fire skærme i verden er stadig en CRT skærm.
Google i sort
For at give et konkret bud på, hvad forskellen er på mørk og lys, har Mark Ontkush fra Boston, USA, lavet sit eget lille tankeeksperiment. Til daglig er han konsulent indenfor grøn it, og han har forsøgt at regne ud, hvad det ville betyde, hvis Google, som har overvejende hvid baggrund, lavede baggrunden på hjemmesiden helt sort.
Udgangspunktet er, at CRT skærme udgør 25 procent af verdens computerskærme, og LCD de resterende 75 procent. Der foretages dagligt 200 millioner søgninger i Google med et gennemsnitligt tidsforbrug på 10 sekunder per søgning.
Resultatet af Mark Ontkushs regnestykke bliver, at hvis Google gik over til en sort baggrund, ville der årligt blive sparet 750 megawatt-timer, svarende til den ydelse 30 af Vestas største vindmøller leverer på et år.
Nogle vil måske huske, at Google faktisk gik i sort en time 29. marts i år. Men det var udelukkende i solidaritet med 'sluk lyset' kampagnerne kloden rundt.
Skær ned på din el-regning
Du kan dog opnå en langt større fordel ved at anskaffe dig en moderne LCD skærm. Selv om LCD skærme konstant lyser hele skærmen op, og skaber farver ved at blokere for lyset i varierende grad, er de langt mere energibesparende. LCD skærme bruger op mod 50 til 70 procent mindre energi, og det betyder en stor forskel for miljøet.
Sidder du dagligt otte timer foran skærmen, vil du kunne spare over 100 kWh om året, bare ved at skifte den gamle billedrørsskærm til en ny LCD model.
Skru ned for lyset
Men selv når du har anskaffet dig en LCD skærm, er der plads til forbedring. De fleste producenter leverer nemlig skærmene indstillet til 100 procent lysstyrke, så billedet er dejlig lyst og klart. Men det betyder et unødvendigt højt energiforbrug, da de fleste sagtens kan klare sig med en lavere indstilling.
Sænker du lysstyrken fra 100 procent til et sted mellem 65 og 75 procent, kan du typisk spare 10 W i timen.
I 2007 blev der i alt solgt 184,2 millioner LCD desktop skærme på verdensplan, ifølge analysefirmaet DisplayBank. Justerer man indstillingerne på samtlige skærme ned til 70 procents lysstyrke, vil man altså opnå en energibesparelse på 14.736 megawatt-timer. Om dagen.
Enorm energibesparelse
Årligt kunne man spare hele 3.241.920 megawatt-timer, bare med de skærme som blev solgt i 2007. Det svarer til lidt over 700.000 danske husstandes forbrug på et år, eller det samlede indbyggertal for hele hovedstadsområdet, Århus, Odense og Vejle. Alt sammen ved at sænke lysstyrken fra 100 til 70 procent.
De ovenstående tal er udelukkende for eksterne computerskærme. Men udvider man metoden til LCD TV-skærme, og bærbare computere, vil gevinsten være endnu større. Og lige netop ved bærbare er der endnu en bivirkning. Nedsat lysstyrke bruger mindre batteri, og derfor længere mellem opladninger.