Computerworld mener: Knap halvandet år efter den store kommunalreform blev gennemført, er der nu endelig udsigt til et rigtigt gennembrud i kommunernes it-arbejde.
Udskudte investeringer i ERP-løsninger og økonomisystemer er ifølge direktøren i Center for Digital Forvaltning (CEDI) Troels Andersen blevet til en pukkel af udbud, som med kontraktstørrelser i millionklassen dækker et marked på op mod en halv milliard kroner.
Da regeringen fik den politiske aftale i hus om en reform af Danmarks lokal- og regionalstyre stod det hurtigt klart, at it-arbejdet helt naturligt ville blive fokuseret på at sikre drift og kundebetjening fra første dag i den nye struktur.
Efter kun et kvartal med den nye struktur præsenterede regeringen i marts sidste år “Strategi for digitaliseringen af den offentlige sektor 2007-2010: Mod bedre digital service, øget effektivisering og stærkere samarbejde.”
Og ved forhandlingerne om kommunernes økonomi for knap et år siden blev regeringen og de regionale politikere enige om en finansiering af initiativerne frem til 2010.
Set fra et brugersynspunkt skal det offentliges digitale service forbedres gennem en borger- og virksomhedsportal. Men set fra it-afdelingernes ende forestår der komplekse infrastruktur- og softwareprojekter.
Arbejdet med at modernisere og effektivisere økonomistyring og it-understøttelsen af forretningsprocesser i kommuner og regioner er helt central i den udvikling.
Med Thor Pedersen (V) som finansminister signalerede regeringen klart og tydeligt, at informationsteknologien skulle anvendes til at effektivisere den offentlige sektor og dermed flytte ressourcer til den del af velfærden, hvor der skal bruges rigtige hænder.
Og der er da heller ingen grund til at tro, at Lars Løkke Rasmussen (V) som finansminister vil ændre det.
Hvor er entusiasmen?
Kommunernes entusiasme er langt sværere at få øje på.
Der lyder ingen begejstrede digitaliseringstilråb fra borgmestre eller Kommunernes Landsforening.
It-branchen har fokus stift rettet mod den offentlige sektor.
Og i arbejdet med økonomistyring og it-understøttelsen af forretningsprocesser i kommuner og regioner er der udsigt til kamp mellem KMD’s SAP-baserede Opus-platform og Fujitsu Services’ Microsoft-baserede Prisme-løsning. Den globale konkurrence om markedet for forretningsløsninger rykker ind på de nye danske rådhuse.
Men i det mindste er der tale om konkurrence. KMD, som er ejet af skatteborgerne igennem kommunerne og i alliance med verdens førende ERP-hus SAP, lader til at få kamp til stregen af japanske Fujitsu Services, der nok er en lille enhed i Danmark men en global gigant.
Det giver unikke muligheder for de ansvarlige politikere til at få mest muligt billigst muligt.
De danske skatteydere og kommunerne ender med at vinde med den øgede konkurrence, hvor leverandørerne kæmper frit om kontrakterne.
Men kommunerne skal være villige til indrette deres udbud, så de ikke på forhånd er designet til en bestemt leverandør.
Det kræver, at beslutningstagerne kan holde hovedet koldt og fokusere på it-ledelsen i kommuner og regioner. Der vil være rigeligt med distraherende elementer omkring disse beslutninger.
For eksempel en kommende privatisering af KMD, som Computerworld på denne plads også vil være med til konstant at kræve, selvom det måtte forvirre politikerne i deres leverandørvalg.
Politikerne kan vi til gengæld anbefale at lytte til de ledere, de har ansat i it-afdelingerne, og søge rådgivning hos dansk erhvervsliv, der har været igennem arbejdet med skabe processer for it-ledelse.