Indhold
En dag i den ikke alt for fjerne fremtid vil det måske være nok at hælde en skefuld sukker på sin mobiltelefon eller sin bærbare computer, når den løber tør for strøm. I hvert fald hvis det står til to amerikanske forskere, der har fundet en bakterie, der kan lave sukker om til elektricitet. Det skriver internetmagasinet SpaceDaily.
I et Pentagon-støttet projekt ved University of Massachusetts har forskerne Swades Chaudhuri og Derek Lovley tilsyneladende opfundet verdens første bakterie-batteri. Kilden til batteriets energi er en undergrundsbakterie, der lever af forskellige sukkerformer og bagefter omsætter sukkeret til elektricitet og kuldioxid.
Rhodoferax ferricucens hedder den sukkerædende bakterie. Den blev fundet i en luftløs aflejring langt nede under jorden på et stykke land ved Oyster Bay, Virginia og blev straks opfattet som en lovende kandidat til at ilte simple sukkerformer.
Forsøget foregik ved, at de to forskere byggede en beholder med to kamre, hvor hver side indeholdt en grafit-elektrode. Kamrene var adskilte af en membran.
I det ene kammer svømmede Rhodoferax ferricucens rundt i en glykose-opløsning, som blev nedbrudt til kuldioxid og elektroner. Herefter blev elektronerne transporteret til anoden og sendt rundt i et eksternt kredsløb til katoden. Resultatet var elektricitet.
Indtil videre kan de to forskeres prototype-model af et bakterie-batteri kun lige skabe energi nok til for eksempel en lommeregner, men energieffektiviteten er på 83 procent, hvilket skaber håb om, at de sukkerædende bakterier en dag vil kunne blive lige så effektive og kompakte som husholdningsbatterier.
Det hjælper også på forskernes optimisme, at bakterien har vist sig at være ganske hårdfør og i stand til at vokse i temperaturer fra 4 til 30 grader. Endvidere er den ikke specielt kræsen, den kan ikke bare omsætte glykose til energi, men også andre sukkerformer som frugtsukkeret fructose og sucrose, som findes i sukkerroer og sukkerrør.