It-revolutionen har medført drastiske forandringer i det moderne samfund, på både godt og ondt. Verdensøkonomien er blevet stimuleret voldsomt, og selvom det er positivt på mange fronter, medfører det også øget belastning af miljøet.
Behovet for at fragte varer kloden rundt, og de mange forretningsrejser på tværs af kontinenter har medført en øget belastning af miljøet.
Og så er der lige det med energi til de mange elektroniske apparater, jorden rundt.
Modsat har internettets store udbredelse betydet at man kan sidde derhjemme og bestille varer på nettet, så man ikke behøver at køre rundt på indkøb.
E-mail har bragt omfanget af fysisk post ned, og dermed mindre udledning af CO2, og så kan møder afvikles som videokonferencer, i stedet for at hive hele holdet over Atlanten.
Spørgsmålet er, om regnestykket går op. Alene den store mængde energi, som skal til for at drive verdens samlede antal computere, udgør 2 procent af det samlede forbrug.
Behov for mere viden
John Houghton fra Victoria University i Australien har i mange år arbejdet med grøn it, og forsket i hvad ithar betydet for klimaet.
Med henvisning til en artikel i det engelske tidsskrift New Scientist, med titlen ”Kan vi stoppe internettet i at ødelægge vores planet,” stiller han spørgsmålstegn ved, om vi er i stand til at vende tendensen.
”Vi bliver nødt til at se mere på, hvilke komponenter der er udviklet ordentligt, så de ikke belaster miljøet unødvendigt,” siger John Houghton.
”Under 10 procent af desktop-pc'er har en hensigtsmæssig standby eller vågeblus funktion, og det medfører et meget stort spild af energi.”
Ifølge John Houghton er det altså op til både producenter og forbrugere at rette investeringer imod de komponenter, som er udviklet til at begrænse spild. Men det er også nødvendigt at politikerne sørger for strengere krav, og udstikker retningslinier som virksomheder skal følge.
”Vi har brug for politik med mere initiativ,” siger John Houghton.
Jevons Paradoks
Men det er ikke nok at skære ned på forbruget af energi, da det i sig selv kan medføre et problem, som kaldes Jevons Paradoks, eller Rebound Effect.
I takt med at vi bliver bedre til at holde energiniveauet ved it nede, vil folk have en tendens til at bruge det mere.
Og så er vi lige vidt.
Det er altså den samme situation, som da it først kom frem og satte gang i handlen.
I Eigtveds Pakhus i Københavcn, hvor it-folk fra hele verden i disse dage er samlet til workshop om grøn it, slutter John Houghton af med at behandle spørgsmålet om, hvorvidt it virkelig er med til at ødelægge planeten.
”Det er muligt, men vi kan sandsynligvis ikke redde den uden. Udfordringen bliver ikke bare at redde planeten fra it, men også hvordan vi redder den med it," siger han.