Artikel top billede

Kraftværker har elendig it-sikkerhed

En række elektricitets-leverandører har store problemer med sikkerheden. Kombinationen af forældret antivirus, gamle firewalls og ringe sikkerheds-foranstaltninger er en farlig cocktail.

Computerworld News Service: Flere af de store amerikanske elektricitets-producenter har store problemer med sikkerheden.

Det betyder, at det netværk, der kontrollerer USA's største offentlige el-selskab, tilsyneladende kan blive hacket hvert øjeblik. Dette skyldes, at selskabet ikke har de helt grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger i orden, viser en rapport.

I overhængende fare

Trods retningslinjer for sikring af sådanne netværk har virksomheden ikke overholdt de basale sikkerhedsregler, der anbefales i en rapport fra den amerikanske regering.

"Indtil TVA (Tennessee Valley Authority) implementerer disse sikkerheds-anbefalinger fuldt ud, er der en overhængende risiko for at selskabet kan blive offer for et hacker-angreb, der kan få alvorlige konsekvenser for virksomhedens kunder," lyder det ra GAO (Government Accountability Office) i en meddelelse.

8,7 millioner kunder bliver påvirket

TVA leverer elektricitet til et område, der omfatter størstedelen af Tennessee samt dele af Alabama, Georgia, Kentucky, Mississippi, North Carolina og Virginia - et område med en befolkning på cirka 8,7 millioner mennesker.

TVA adskiller på ueffektiv vis sin kontrol af el-forsyningsnetværket, fra sit interne data-netværk. Dette medfører en farlig blanding af dårligt 'patche
de' pc'er, utilstrækkelige sikkerhedsindstillinger og forældet antivirus og firewall software.

Ifølge rapporten er der åbenlyse mangler i den tilsynsførende kontrol, og det dataindsamlende netværk ( SCADA ) indeholdte fejlkonfigurerede eller inaktiverede firewalls, ineffektive adgangskoder, inkonsistent konfigurations-management og manglende virusbeskyttelse.

Rapporten noterer at; "TVA bør adressere svaghederne i sine kontrol-systemer og netværk."

Mangler overblik - og hvad gør man så?

"TVA har ikke noget samlet overblik over SCADA-nettet, og har ikke rangeret netværkselementer efter risikogrupper, hvorved selskabet sikrer sig, at disse systemer er tilstrækkeligt beskyttet," meddeler rapporten.

Rapporten anbefaler selskabet at etablere sikringsplaner, prioritere sin forvaltning af patches, gennemteste sit SCADA-netværk for sikkerhedshuller samt prioritere uddannelse i sikkerhed højere en på nuværende tidspunkt.

Rapportens konklusion er tydelig; "De systemer, der opererer TVA's kritiske infrastrukturer, er i fare for uautoriseret ændring og indtrængen fra både interne og eksterne trusler.

Dårlig sikkerhed overalt i industrien

"Dette er desværre ikke et enkeltstående tilfælde, der kun omhandler TVA. Det er et problem, der går igen overalt i elektricitetsindustrien," siger Ira Winkler fra 'Internet Security Advisors' Gruppen.

Under en tale på RSA-konferencen tidligere i år, sagde Winkler, at blandingen af SCADA og virksomhedernes interne data-netværk samt deres forbindelse til internettet skaber en øget risiko for hacking.

Han beskrev i detaljer hvordan han uden besvær havde hacket et netværk (dog ikke TVA's) og overtaget individuelle maskiner på netværket.

GOA er enig med Winkler.

I rapporten beskrives en ulykke på et TVA-atomkraftværk i Alabama, hvor to pumper brød sammen og tvang anlægget i knæ. Pumperne brød sammen, da netværket blev blokeret af en anden enhed, der var fejlbehæftet.

GOA har afleveret en fortrolig rapport til TVA, som indeholder 73 anbefalinger omkring forbedret sikkerhed.

Kan ikke leve op til reglerne

Da ' The Federal Energy Regulatory Commission' godkendte retningslinjerne for netværks-sikkerhed for elselskaberne tidligere i år, tilstod el-selskabernes repræsentanter, at meget af deres udstyr var så gammelt, at de ikke kunne efterkomme det nye regelsæt.

Winkler udtaler at GAO's rapport om TVA refererer til hele el-industrien i almindelighed og det ikke kun er TVA, der bør rette op på sikkerheds-procedurerne.

"regeringen forsøger at finde 'en enkelt brand at slukke'. Alle leder efter et enkelt eksempel de kan slå ned på i stedet for at løse problemet i sin helhed. Når netværket en dag bliver angrebet vil alle pludselig overreagere. Hvis vi handler nu vil det slet ikke være nødvendigt at overreagere," siger Winkler.

Oversat af Jimmie Gustafsson




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere