Artikel top billede

Konkurrencestyrelsen frikender ITB og ITEK

ITEK og IT-Branchen bryder ikke loven ved at have vejledninger til jobkartel-aftaler liggende på deres hjemmesider, mener Konkurrencestyrelsen. HK håber, at styrelsen har været grundig.

Konkurrencestyrelsen frikender pure IT-Branchen og ITEK for at bryde konkurrenceloven.

Det var fagforeningen HK, der havde bedt Konkurrencestyrelsen tjekke, om IT-Branchens skabelon til at lave såkaldte non-solicitationsaftaler, også kaldet jobkartel-aftaler eller jobklausuler, strider mod konkurrenceloven.

Men det mener Konkurrencestyrelsen altså ikke.

"Blandt andet fordi aftalerne er tidsbegrænsede og medarbejderne selv kan søge væk," siger kontorchef Frederik André Bork.

Han forklarer, at styrelsen på eget initiativ også undersøgte ITEK under Dansk Industri, men altså med samme resultat.

Bendtsen på banen

Både Konkurrencestyrelsen og økonomi og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) har begge sagt, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven. Men at det er en konkret vurdering i hver enkelt tilfælde, om aftalerne reelt hæmmer markedet.

Derfor bad HK også styrelsen om at undersøge en lang række it-firmaer, der er blevet afsløret i at have hemmelige jobkarteller, herunder et headhunterfirma.

Men heller ikke her er der, ifølge styrelsen, noget at komme efter.

"Med headhunterfirmaet rammer man lidt ved siden af. Det er en anden type aftale," vurderer kontorchefen.

Har I undersøgt listen af it-virksomheder med hemmelige jobkarteller?

"Flere af aftalerne er over to år gamle og under et udvalgsarbejde i 2007 fandt man ikke belæg for at gå videre med det," siger Frederik André Bork.

Han understreger, at Konkurrencestyrelsen har fået indskrevet i det lovforslag, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har fremsat, at Konkurrenceloven skal overholdes uanset hvilke særlove, der måtte komme om hemmelige jobkarteller.

Kontorchefen påpeger samtidig, at hvis styrelsen bliver gjort opmærksom på jobkartel-aftaler, der måtte stride mod konkurrenceloven, så vil man gribe ind.

HK håber, at styrelsen har ret

Hos HK er man først og fremmest tilfreds med Konkurrencestyrelsen fastholder, at jobkartel-aftaler kan stride mod konkurrenceloven.

"Vi stiller os tilfreds med at Konkurrencestyrelsen ikke generelt frikender jobklausuler, for eksempel hvis klausuler indgået mellem konkurrenter eller kommercielle samarbejdspartenere hæmmer konkurrencen," siger faglig konsulent Morten Skov fra HK.

"Og i samme åndedrag må vi så konstatere, at styrelsen umiddelbart ikke mener, der er noget at komme efter i de nævnte eksempler. Man må selvfølgelig håbe, at de har
været nede og granske de konkrete aftaler, idet det er den eneste måde man kan finde
ud af, om der er noget at komme efter," siger han.

Morten Skov vurderer, at jobklausuler er et nyt fænomen, som Konkurrencestyrelsen skal sætte sig ind i og fremadrettet gøre noget systematisk ved.

Samtidig fornemmer man en smule frustration over, at styrelsen altså intet har valgt at gøre ved de konkrete eksempler, som fagforeningen har indsendt.

Tidligere har Konkurrencestyrelsen netop selv opfordret alle til at indsende tip om jobkarteller.

Glæde hos DI

Hos ITEK under Dansk Industri er man glade over Konkurrencestyrelsens vurdering af de retningslinier, som man anbefaler medlemmerne at følge, men ikke overrasket.

"Det undrer mig, at HK har anmeldt vores interne retningslinier, som jo netop lægger op til en forbedret praksis - hvor klausuler kun anvendes, hvor det er relevant, og i givet fald tidsbegrænset og kun omfattende de medarbejdere, der arbejder for den/de virksomhed(er), der er omfattet af klausulen."

"Og at alt naturligvis skal være kendt af de berørte medarbejdere - undtaget i fusions- og opkøbssituationer. Det må da lige være efter de ansattes ønsker," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

Hos IT-Branchen er der samme reaktion.

"Det overrasker os ikke", siger administrerende direktør Jakob Lyngsø fra IT-Branchen.

Politisk samarbejde

I ITEK fremhæver direktør Tom Togsverd, at man nu ser frem til, at den megen støj om jobklausuler kan høre op. Erhvervet mangler fortsat kvalificerede medarbejdere.

"Af samme grund lægger vi alle stor vægt på, at itek-erhvervets virksomheder fremtræder som attraktive over for nuværende og kommende medarbejdere. Og ingen virksomhed ønsker dårlig karma om jobklausuler. Derfor løser problemerne sig af sig selv," siger direktøren.

Bredt forlig måske på vej

Imens ITEK og HK næppe er enige om, hvorvidt tingene løser sig af sig selv, lader det til at politikerne er begyndt at nærme sig hinanden.

I går indkaldte beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen flere partiers arbejdsmarkedsordførere til en drøftelse af hemmelige jobkarteller.

Og Socialdemokraterne arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov er positiv efter mødet.

"Det lader til at alle parter er klar til at finde en fælles løsning og bøje sig mod hinanden," siger han.

Thomas Adelskov oplyser, at parterne mødes igen på tirsdag til endnu et møde.

Måske ønsker beskæftigelsesministeren også at få lukket sagen, der har kørt siden 2004.

Andet samråd

Torsdag i næste uge er han indkaldt til sit andet samråd i sagen.

Første gang fordi hans eget ministerium havde indgået en jobkartel-aftale.

Denne gang er det fordi han har fremlagt et notat, der fortæller at hemmelige jobkarteller først kan forbydes i 2013.

Grundlovens regler om ekspropriation skulle nemlig ifølge Justitsministeriet betyde, at et forbud skal varsles fem år i forvejen.

Også justitsminister Lene Espersen skal i samråd med beskæftigelsesministeren.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere