Kritisk fejl i Office-programmer

Et hul i Microsofts scripting-miljø til Office-dokumenter, VBA, kan bruges til at udføre vilkårlig kode på brugerens maskine.

Indhold

En fejl i Microsofts scripting-miljø Visual Basic for Applications (VBA) kan udnyttes af angribere til at skabe særligt udformede Office-dokumenter, som kan udføre vilkårlig kode på brugerens maskine, når dokumentet åbnes. Microsoft betegner fejlen som kritisk. Hullet kan også udnyttes via Internet Explorer og Microsoft Outlook.

VBA-miljøet benyttes til at skrive små programmer, som kan udføre avancerede funktioner i Office-pakken og andre Microsoft-produkter. De kan derfor sammenlignes med avancerede makroer.

Fejlen befinder sig i en lang række Microsoft-programmer, mellem dem Office-programmerne Word, Access, Excel og Powerpoint, samt Works, Great Plains og eEnterprise.

Fejlen findes i den måde, som VBA undersøger et dokuments egenskaber på, når værtsprogrammet, for eksempel Word, åbner dokumentet. Fejlen er en såkaldt buffer overrun, og hvis hullet udnyttes, kan der afvikles vilkårlig kode med samme rettigheder som brugeren. Et angreb kan altså udløses, når et af de kompromitterede dokumenttyper åbnes.

Hvis Word benyttes som tekstbehandler for Microsoft Outlook, kan også e-mails indeholde VBA-kode. Koden udføres dog først, når man svarer eller videresender en e-mail.

Ifølge firmaet eEye Digital Security, som har fundet fejlen, kan hullet også udnyttes via Internet Explorer, da nogle Office-dokumenttyper åbnes automatisk, når de modtages af browseren.

Ifølge Microsoft kan firmaets webtjeneste Office Update kan installere de relevante fejlrettelser. Men da PC World prøvede dette, optrådte fejlrettelsen tilsyneladende ikke på den liste af relevante rettelser, som tjenesten fandt på vores system.

Man kan læse mere på Microsofts website http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms03-037.asp" target="_blank">Security & Privacy Home. En mere teknisk forklaring findes på http://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/security/bulletin/MS03-037.asp" target="_blank">Microsoft TechNet.

Fire mindre fejl

Microsoft har også udsendt rettelser til fire mindre alvorlige fejl, hvor af to betegnes som vigtige. Det drejer sig en fejl i en programdel som kan konvertere WordPerfect-dokumenter. Fejlen berører alle versioner af FrontPage, Office, Publisher og Works.

Den anden vigtige fejlrettelse berører en fejl i alle versioner af Word, og den kan få en ondsindet makro indlejret i et Word-dokument til at blive udført automatisk, når dokumentet åbnes.

To rettelser af mindre vigtighed berører Access Snapshot Viewer og http://www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-034.asp" target="_blank">NETBIOS, som er en del af Windows' netværksfunktionalitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere