Artikel top billede

Du kan score kassen på at slukke dine servere

Klima-it: Hvorfor skal serverne køre efter klokken 17, når alle alligevel er gået hjem? Det skal de heller ikke, og der er mange penge at spare ved at slukke dem.


Ifølge Elsparefonden koster en server mellem 6.000 og 9.000 kroner om året i elektricitet og aircondition, hvis den er tændt hele tiden hele året
rundt.

Udsat for en simpel gang matematik giver det en besparelse på et sted mellem 3.000 og 4.500 kroner, hvis serveren holdes slukket halvdelen af tiden.

“Herregud, de småpenge klarer vi nok,” kunne it-chefen i den succesrige virksomhed måske tænke.

Men hvis it-chefen for eksempel er ansat i en mellemstor dansk kommune, hvor en tommelfingerregel siger, at der går en server per 1.000 indbyggere, skal regnestykket ganges med 40, hvilket betyder en årlig besparelse i el på 140.000.

Spar energi i kontrolrummet

Det er blandt andet denne type regnestykker, som Itamar Cohen har kigget på.

Han har startet firmaet Alpiron, som siden 2005 har udviklet produktet Alpiron Suite. Alpiron Suite er et softwaresystem, der kan spare energi i serverrum og hostingcentre.

"Der er rigtig mange servere, som kun bruges en del af dagen, men er tændt 24 timer i døgnet, året rundt," siger han.

Itamar Cohen anslår, at der findes 10.000 servere i Danmark, der kunne drage nytte af energi-applikationen.

Ifølge en amerikansk undersøgelse, bruger servere kun i gennemsnit 6 procent af deres kapacitet. Samtidig forventes datacentres samlede udledning af CO2 at overgå flyindustriens i 2020.

Kommuner og banker er ifølge Itamar Cohen oplagte organisationer, der for alvor kan spare på el-forbruget til servere.

"Langt den største belastning på serverne ligger i dagtimerne fra klokken 9 til 17, mens der næsten ingen belastning er i weekenderne. Hvis man slukker serverne, når de ikke er i brug, kan man typisk spare halvdelen af sit energiforbrug til servere og køling" siger Itamar Cohen.

Det er planen at storleverandøren af kommunal it, KMD, vil teste Alpiron Suite i deres testcenter i Aalborg.

Tænd og sluk er svært

At slukke for it-udstyr, der ikke er i brug, er ikke ligefrem en ny ide.

For eksempel tilbyder Citrix, der producerer XenApp, tidligere kaldet Citrix Presentation Server, et lignende produkt gratis.

Men udfordringen for servere er, at de også skal tænde igen, helst lidt før der er brug for dem.

Ifølge Itamar Cohen er problemet med flere af gratisprodukterne, at de kun kan slukke for serverne på faste tidspunkter på dagen, og ikke selv finde ud af, hvornår de skal tændes igen.

Det kan Alpiron godt finde ud af, ligesom systemet alarmerer, hvis en server ikke starter op.

Cohen er langt fra alene på markedet for virksomheder, der vil serverrummene det energimæssigt godt.

På blot toethalvt år er Inservio, der konstruerer og bygger serverrum og datacentre, vokset fra en til ni medarbejdere, og omsatte sidste år for 30 millioner kroner.

De fleste indretter forkert

Virksomheden består af rådgivende ingeniører med speciale i køling, strømforsyning og fysisk sikkerhed for it-udstyret.

“De grønne serverrum handler om at udnytte udstyret optimalt og bruge strømmen effektivt. Rummet skal designes og dimensioneres korrekt, så det kan skaleres efter behov. Man bruger heller ikke et helt containerskib til at sejle to paller afsted,” siger stifter og administrerende direktør for Inservio, Christian Laursen.

90 procent af alle de serverrum, han har mødt på sin vej, er indrettet forkert.

“Mange virksomheder ved faktisk ikke ret meget om serverrum og vender for eksempel deres lille airconditionanlæg forkert,” fortæller han.

Energien til køling er cirka en tredjedel af den energi, der bruges til it.

Inservio tilbyder at beregne, hvad merprisen er for miljørigtig køling, og hvor hurtigt, den er tjent ind igen.

Inservio har bygget serverrum til blandt andre FDM, Hostnordic og Københavns Bygge- og Boligadministration samt et datacenter til Aarhus Universitetshospital, Skejby.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere