Forleden hjalp jeg min søn med at sætte hans første G-mailkonto op.
Det var hurtigt klaret; nogle få grundlæggende oplysninger om knægten, så var han logget på.
Der skal nok komme mere kød på hans profil med tiden.
Velkommen til Google, min dreng, fra nu af vil en meget stor del af alt, hvad du foretager dig på computeren, blive registreret af ét selskab.
Det er lidt som dåb eller konfirmation: Man melder sit barn ind i et meget stort og abstrakt univers.
Det er tydeligvis forpligtende, men præcist hvordan er umuligt at overskue.
Var det nu også smart?
Medens vi udfyldte online-formularen tog jeg mig i lige at overveje, om det nu var så smart det hér. Er der ikke et alternativ til at åbne hans liv for søgemaskinen?
Men det er jo nemt. Det virker, man får masser af virkelig smarte og gratis services – og så behøver du kun at logge på ét sted.
Ét er, at Google allerede er startsiden og nøglen til nettet, og at virksomheden kan håndtere og søge i ens e-mail og ens blog.
Det er som bekendt også Google, der styrer og husker brugen af YouTube, der for min søns vedkommende nærmest har overtaget radioen og fjernsynets rolle.
Men dybest set er det kun lige begyndelsen.
Det kan ikke vare mange år, før hele familien er udrustet med mobiltelefoner med GPS, så vi kan følge med i, hvor hinanden er på Google Earth, og så vi kan søge oplysninger i forhold til, hvor vi befinder os.
Skridtet videre bliver vel Google Health, der ligesom Microsofts “health vault” skal være det sted, hvor alle data om vores helbred er samlet – lige fra lægens og hospitalets patientjournaler til dagens måling fra badevægten eller dataene fra vores jogging-tur.
Det kan blive endog meget detaljeret, hvis man vælger at få afkodet sit DNA gennem selskabet 23andme.
Man vil kunne købe computerkraft
Den ene direktør i 23andme er gift med Google-stifteren Sergey Brin, og Google er hovedinvestor i selskabet, der tilbyder at afkode de 650.000 mest betydningsfulde genetiske varianter formedelst 1.000 dollars.
Det virker sandsynligt, at en personlig DNA-analyse ad åre vil blive et standardredskab for læger, ligesom røntgenbilleder og blodprøver er det i dag.
Men det kræver enorme mængder af computerkraft at holde rede på – og datakraft, det er lige, hvad Google har.
Faktisk så meget, at mange forventer, at Google vil blive en af en lille håndfuld giganter, der vil tilbyde “cloud computing”, hvor kunder kan købe kapacitet på de enorme “computer-farme”.
Dermed bliver computerkraft noget, man kan købe, nogenlunde ligesom man i dag køber elektricitet efter behov.
Så mangler vi bare, at der kommer et 3D-onlineunivers, der gør det muligt at kombinere fiktive og brugerskabte miljøer a la Second Life med de virkelige geografiske data fra GoogleEarth – og hele molevitten skal selvfølgelig spille sammen med vores mobiltelefoner, så man kan gå rundt i den fysiske verden, medens man er i nærkontakt med et parallelt, virtuelt univers, der blander virkelige bygninger og personer med avatarer og 3D-modeller.
Hver for sig er Googles tjenester fantastisk nyttige, men når det hele kobles sammen, opstår der et system, der ganske vist er ekstremt kraftigt, fordi det er så omfattende og tæt forbundet, men som også kan blive for meget af det gode.
Google siger som bekendt, at ”do no evil” er deres motto.
Det er vigtigt for os alle, at man holder godt fast i den målsætning fremover.
Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.