Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Tvivlsomt om Palmisano kommer til at vidne

Ekspert vurderer, at IBM's topchef, Sam Palmisano, næppe kommer til at vidne i en dansk retssag om jobkarteller. Sagsøgeren håber dog til det sidste, at topchefen vil fortælle IBM's holdning til sagen.

Advokat og ph.d.-stipendiat Lotte Hansen fra Aalborg Universitet tvivler stærkt på, at Prosa får held til at indkalde IBM's øverste topchef, Sam Palmisano, som vidne i jobkartel-sagen, hvor IBM og A.P. Møller - Mærsk havde en hemmelige jobkartel-aftale.

"Det er højest tvivlsomt, at landsretten vil mene, at topchefen er relevant for bevisførslen," siger hun.

Eksperten i ansættelsesret forklarer, at topchefen næppe er inde i detaljerne, selv om han måske var i Danmark, da aftalen blev underskrevet.

"Det var helt sikkert ikke Hr. Møller og ham (red IBMs topchef), der sad og lavede aftalen," siger hun.

Kan blive væk

Skulle landsretten alligevel vælge at godkende Sam Palmisano som vidne, kan han reelt bare blive væk, vurderer Lone Hansen.

"Det er kun i sager, hvor et vidneudsagn er helt essentielt og uundværligt for retssagen, at en part kan indstævne et vidne med vidnepligt," siger hun.

"Det vil næppe ske i en sag som denne," siger Lone Hansen.

Sagsøger håber

Den tidligere IBM-ansatte, Claus Bobjerg Juul, der sagsøger IBM for 199.000 kroner, håber dog at se topchef Sam Palmisano på vidnebænken.

"Hvis Sam Palmisano kommer til at vidne, kan man håbe, at han vil kaste lys over sagen, men jeg regner nu ikke med noget," siger Claus Bobjerg Juul.

Retssagen kommer efter, at Computerworld i 2006 afslørede en hemmelige jobkartel-aftale mellem it-giganten og Danmarks største selskab, A.P. Møller - Mærsk.

Dengang kom det frem, at jobkartel-aftalen var indgået i forbindelse med IBM's overtagelse af Maersk Data, som A.P. Møller - Mærsk solgte for i omegnen af 3,5 milliarder kroner.

Efterfølgende stod it-sikkerhedsekspert hos IBM, Claus Bobjerg Juul frem og forlangte erstatning af IBM, fordi selskabet ikke havde orienteret ham om, at han angiveligt ikke kunne søge job hos Mærsk.

USAs syn på ansatte

Claus Bobjerg Juul nærer bestemt ingen forhåbninger om, at Sam Palmisano, hvis han skulle møde op, vil lægge afsted til hemmelige jobkartel-aftaler, som den norske landechef hos IBM ellers tidligere har gjort.

"I USA er der en anden kultur, og her er man ofte ude i en gråzone, når det gælder behandling af medarbejdere," siger Claus Bobjerg Juul.

Claus Bobjerg Juul mener dog, at det vil være en stor sejr for kampen mod jobkarteller, hvis Sam Palmisano skal møde op i retten.

Fokus ude i verden

"Uanset hvad han siger, vil IBM-ansatte i hele verden blive gjort opmærksom på sagen," siger Claus Bobjerg Juul.

Sam Palmisano, der er chef for 380.000 IBM-ansatte i hele verden, har tidligere krydset klinger med den 34-årige it-sikkerhedsekspert fra Danmark.

Det skete i 2007, da Claus Bobjerg Juul tog til generalforsamling hos IBM i USA, for at få opklaret moderselskabets stilling i sagen om hemmelige jobkarteller.

Men Claus Bobjerg Juul fik ikke lov at tale med topchefen.

Det medførte dog kun, at der i hans fyreseddel fra IBM, da han kom hjem, var to konkrete henvisninger til artikler på Computerworld.dk, hvor han udtalte sig om USA-besøget.

En fyringsseddel, der ifølge fagforeingen Prosa, forekommer at være dikteret af IBM i USA.

Senere valgte IBM dog at udbetale Claus Bobjerg Juul fuld erstatning for fyringen.

Meget på spil

Næste gang de to personer krydser klinger kan altså blive i en dansk retssag, hvis altså Landsretten vælger at indkalde topchefen.

Denne gang er der imidlertid meget mere på spil.

Får Claus Bobjerg Juul bare i nærheden af de 199.000 kroner i erstatning for at have været underlagt den hemmelige jobklausul mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk, kan det blive det en dyr omgang for IBM Danmark med knap 7.000 ansatte.

IBM har nemlig tidligere erkendt at have hemmelige jobkartel-aftaler med andre end Mærsk.

Andre it-folk kunne også godt tænkes at ville kræve erstatning, hvis Claus Bobjerg Juul vinder sagen.

Og her er listen af it-firmaer, der tidligere har indgået jobkartel-aftaler, lang.

Alene har WMData erkendt i Sø - og Handelsretten at have 300 aftaler med kunder og leverandører.

Prosa forventer dom i retssagen mod IBM inden årsskiftet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere