Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Eksplosion i mobildata kræver central kontrol

Danskernes brug af dataoverførsel over mobilnet er syvdoblet på et halvt år. Den øgede brug af mobiltelefoner til data udfordrer it-afdelingerne.

Fra august til december 2007 syvdobledes datatrafikken over mobilnetværk: Danskerne over­førte godt 564 terabyte via deres mobiltelefoner, smartphones og andet udstyr, der kan kommunikere over GSM eller 3G.

Det fremgår af IT- og Telestyrelsens halvårsstatistik. Den siger ikke, hvor stor en del af datatrafikken, der blev sendt i erhvervsmæssig sammenhæng. Men stigningen viser, at data over mobilnet er en teknologi, virksomheder må tage stilling til.

"Når de nye generationer kommer ud på arbejdsmarkedet, har de nogle helt andre forventninger om at kunne være online hele tiden, end tidligere generationer havde. Derfor bliver virksomhederne nødt til at afgøre, hvad de vil tilbyde dem og hvordan," siger analytiker Brian Troelsen fra analysefirmaet IDC Nordic.

Han understreger, at når der kommer applikationer og data på en mobiltelefon, svarer det reelt til, at medarbejderen får endnu en pc, som it-afdelingen skal have styr på. Men de små, mobile enheder medfører nogle ekstra udfordringer, som man ikke kender fra de stationære pc’er:

De er på farten og risikerer i langt højere grad at blive tabt, ødelagt eller stjålet. Man risikerer også, at data kan gå tabt eller falde i de forkerte hænder.

Sikkerhed spærrer

Når man først har etableret adgangen til mail, kalender og kontaktpersondatabase, ligger den store udfordring for it-organisationerne derfor i at holde styr på de mobile enheder.

I efteråret spurgte IDC 600 it-chefer i de nordiske lande, hvad der er den største hindring for øget brug af mobile enheder:

"Sikkerhed er klart den største barriere. Her kommer løsninger til mobil device management ind, da de tilbyder løsninger på sikkerhedsproblemerne," siger Brian Troelsen.

Det sker for eksempel ved, at systemerne kan kryptere data på mobiltelefonen. Mange af dem giver også mulighed for at slette data, hvis enheden udstyres med et nyt SIM-kort eller der indtastes en forkert pinkode flere gange.

Blandt leverandørerne af systemer til mobil device management er Nokia med produktet Intellisync, Sybase med Afaria, Excitor med DME og Smarttrust med SmartEnterprise.

Standardiser telefonerne

Før en virksomhed køber et system til mobil device management, anbefaler Brian Troelsen, at den standardiserer sit telefonindkøb. Det er nemmere at styre en ensartet flåde af mobiltelefoner frem for en broget skare af forskellige mærker.

Man skal også overveje, om brugeren primært skal læse data på skærmen, eller om den mobile enhed også skal bruges til at indtaste data med.

"Man skal se på sine behov både lige nu og i fremtiden. Hvilke medarbejdere skal udstyres med mobile enheder? Er de teknisk kyndige, eller skal man forvente, at de får brug for megen hjælp? Og hvilke data er det afgørende, at de kan få adgang til?" spørger han.

Til det sidste vil de fleste svare mail, kalender og kontaktpersondatabase. Men nogle organisationer vil også gerne have adgang til prislister og salgspræsentationer.

Her venter Brian Troelsen, at udbuddet vil variere alt efter brugerens placering i virksomheden:

"En salgsafdeling vil have nogle andre ønsker til applikationer end en afdeling for kundeservice," siger han.

De yngre medarbejdere har vænnet sig til at bruge chat. Så Brian Troelsen vil ikke afvise, at chat kan blive en populær applikation, når mail og kalenderfunktionerne er på plads.

Sociale netværk og communities kan også være på vej. Ligesom chat mener han dog, at de er mere relevante til privat brug end i virksomheder.

Når der først ligger software ude på enhederne, dukker spørgsmålet om opdateringer op. Her kan systemer til mobil device management hjælpe med funktioner til softwaredistribution.

Indbygges i mailserver

I dag er virksomhederne ofte henvist til at investere i mobil device management for at få adgang til centrale mailsystemer. Men i fremtiden kan det blive en indbygget funktion i mailservere og serverstyresystemer.

Microsoft har allerede indbygget en mulighed i Exchange for at kommunikere med mobile enheder, der kører Windows Mobile. I Exchange Server 2007 er det udvidet med DirectPush, hvor e-mails automatisk kommer ud til mobiltelefonen, uden at brugeren selv skal starte en synkronisering.

"I fremtiden vil flere blive mere mobile på forskellige måder. Nogle har en bærbar med Wimax, andre bruger et indstikskort til mobilnet, og atter andre vil bruge PDA’er eller mobiltelefoner. Vi vil se en skare vidt forskellige brugertyper, enheder og teknologier," spår Brian Troelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere