ERP-konsulent Johnny Carlsson, der blev hindret i at søge job gennem et headhunter-firma, der tidligere havde skaffet ham job, lader ikke til at kunne hente hjælp hos beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
I hvert fald afviser ministeren, at den situation, Johnny Carlsson er havnet i, vil kunne undgås i fremtiden, når ministeren lov mod jobkartel-aftaler træder i kraft.
Jobkartel-aftaler, hvor arbejdsgivere aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere, er nemlig noget helt andet end headhuntere, der aftaler med kunder ikke at skaffe job til kundens ansatte, mener ministeren.
”Som jeg har forstået det, er der tale om, at et rekrutteringsbureau i sine forretningsvilkår har valgt ikke at headhunte eller samarbejde med personer, som de selv lige har rekrutteret til ansættelse i en anden virksomhed,” siger Claus Hjort Frederiksen i et svar i folketinget.
Ikke lønmodtager og arbejdsgiver
”Der er altså ikke tale om aftaler, hvor en arbejdsgiver søger at hindre eller begrænse en ansat i at få ansættelse i en anden virksomhed. I det hele taget er der slet ikke tale om et arbejdsgiver-/lønmodtagerforhold mellem rekrutteringsbureauet og den rekrutterede person,” slår han fast.
Claus Hjort Frederiksen forklarer samtidig, at de mulige problemfelter, som sagen om Johnny Carlsson må rejse, løses ikke med ministerens nye lovforslag.
Det havde flere politikere og fagforeninger ellers håbet på.
De mente, at der var en klar parallel til jobkartel-aftaler, fordi headhuntere, der nægter at røre ved ansatte i et firma, hvor headhunteren har placeret en kunde, også er med til at låse arbejdsmarkedet i forhold til lønmodtagernes frie bevægelig.
Johnny Carlsson selv er især fortørnet over, at de betingelserne, han blev underlagt hos headhunteren, ikke blev oplyst til ham.