Artikel top billede

Advokatfirma kritiserer Hjorts jobkartel-lov

Advokathuset Kromann Reumert kritiserer Claus Hjort Frederiksens lovforslag mod hemmelige jobkarteller. It-ansatte vil i praksis næppe modtage kompensation, lyder det.

Det anerkendte advokatfirma Kromann Reumert er ikke imponeret over beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens nye lovforslag, der skal begrænse de såkaldte jobkartel-aftaler.

Firmaet mener, at det er uvist, om lovforslaget overhovedet vil have den ønskede effekt.

Desuden kan de mange ansatte i it-branchen, hvor aftalerne er særligt udbredte, som ellers har fået stillet i udsigt, at de vil modtage en kompensation, hvis de vælger at underligge sig en aftale, se langt efter en kompensation i praksis.

Advokathuset vurderer nemlig, at lovforslaget bestemt ikke giver nogen garanti om kompetensation.

Her forklarer man, at retten til kompensation først udløses efter, at medarbejderen er fratrådt.

"Arbejdsgiveren vil i langt de fleste tilfælde dermed kunne opretholde en jobklausul uden at betale kompensation herfor til lønmodtageren," konkluderer firmaet i et notat.

Kompensationer modregnes

"Dette skyldes først og fremmest, at de (kompensationerne, red.) skal modregnes i den indtægt lønmodtageren får fra anden beskæftigelse," siger advokat og partner Claus Juel Hansen til Computerworld.

Hvis altså en ansat får job hos et andet firma, end de firmaer som arbejdsgiveren har lavet aftaler om, er forbudt område for de ansatte.

Endvidere kan arbejdsgiveren opsige aftalen om jobklausul med medarbejderen på et hvilket som helst tidspunkt, herunder efter at medarbejderen er fratrådt for dermed helt at blive fritaget fra kravet om kompensation, lyder det i notatet.

"Herudover, at lønmodtageren netop på grund af jobklausulen ikke kan tage ansættelse i en forbudt virksomhed. Og når han så har fravalgt dette, har klausulen virket og arbejdsgiveren kan roligt opsige den og dermed også af den vej slippe for at betale kompensation," siger Claus Juel Hansen.

Også fagforeningen Business Danmark mener, at kompensationen vil ryge sig en tur.

"22 procent af vores medlemmer er bundet med en kunde- og/eller konkurrenceklausul - men kun hver ottende af dem får kompensation, når de er fratrådt," siger presseansvarlig Michael Krag-Svendsen fra Business Danmark.

Uforsvarligt lovforslag

Partner Claus Juel Hansen fra Kromann Reumert ønsker ikke at blande sig i den videre politiske proces med et løsningsforslag.

"Jeg vil helst ikke spekulere i andre modeller. Det er bestemt ikke enkelt," siger han.

Tidligere har også Advokatrådet været ude med kritik af lovforslaget, som det mente var uklart og retssikkerhedsmæssigt uforsvarligt.

Minister tavs

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der siden lovforslaget blev fremlagt, ikke har kommenteret det i pressen.

Han er dog via en byge af spørgsmål i Folketinget blevet tvunget til at besvare nogle af de kritiske indvendinger mod lovforslaget.

Lovforslaget er blevet 1. behandlet i Folketinget, og nu er udvalgsarbejdet gået i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere