En konsolidering af det europæiske telemarked lige nu vil kører forbi TDC. Selskabet er i dag ikke interessant at købe for de europæiske giganter, fordi TDC ikke for alvor er repræsenteret på de markeder i Østeuropa og Asien, hvor teletrafikken oplever stor vækst. Det vurderer forskningsdirektør Bernt S. Østergaard fra Current Analysis.
”Når man læser dagens regnskabsmeddelelse fra norske Telenor, kan man jo se, at væksten på 30 millioner nye kunder i 2007, hovedsageligt har fundet sted i Pakistan og Bangladesh,” siger Bernt S. Østergaard.
Og det er især TeliaSoneras og Telenors henholdsvis 100 og 143 millioner abonnenter globalt, der efter hans vurdering har værdi for telegiganter som France Telecom, Deutsche Telecom og BT.
En anden grund til, at Bernt S. Østergaard ikke ser TDC på de europæiske telegiganters indkøbslister i en aktuel markedskonsolidering er manglen på samlede nordiske mobilaktiviteter. For i et rent nordisk perspektiv er det muligheden for at levere mobilt bredbånd, der kan gøre de nordiske selskaber interessante.
Puster nyt liv i konsolidering
Med dagens bekræftelse af, at France Telecom sonderer markedet for mulige opkøbsemner - herunder TeliaSonera – puster det gamle franske telemonopols finansdirektør, Gervais Pellisier, atter liv i en konsolidering af det europæiske telemarked.
Selv om teleliberaliseringen har mere end 10 år på bagen i Europa, så mangler der stadig ægte paneuropæiske selskaber.
”Jeg ser nu mest de aktuelle meldinger som et skrivebordsprojekt. For France Telecom er dybt forgældet,” siger Bernt S. Østergaard.
Omvendt mener han, at det kan være et strategisk vigtigt signal at demonstrere proaktivitet i konsolideringsarbejdet. Og i en lavkonjunktur skulle det alt andet lige være billigere at købe op - især af en svensk regering, der har afgivet politiske løfter om at sælge ud af offentlige erhvervsengagementer.
Men det er også grunden til, at han ikke tror på, at et salg af Telenor skulle være aktuelt.
”Det er simpelthen en død-solid forretning, som det svært at forestille sig, at den norske stat skulle opgive,” siger Bernt S. Østergaard.
Til gengæld vurderer han, at et køb af TeliaSonera giver langt mere mening. Blandt andet fordi, TeliaSonera i forvejen er en gruppespiller, der oven i købt har et stærkt samarbejde med det France Telecom-ejede Orange Business Service og en del af mobiloperatør-sammenslutningen Free Move, hvor Orange er drivkraften.