Frygten for misbrug af personlige data er udbredt hos borgerne i alle EU's medlemslande.
Især i Østrig, Tyskland og Danmark er bekymringen steget markant de seneste år.
Det viser en ny, stor undersøgelse fra EU, der er offentliggjort i dag.
Mens 42 procent af danskerne var bekymrede for deres datasikkerhed i 2003, er andelen af bekymrede danskere i 2008 oppe på 73 procent.
Næsten halvdelen af de spurgte danskere, 45 procent, er endda meget bekymrede.
27.000 EU-borgere svarer
Det er EU-kommissionen og Gallup, der står bag undersøgelsen 'Databeskyttelse i den Europæiske Union' om EU-borgeres oplevelse af sikkerheden omkring offentlige og private organisationers håndteringen af deres personfølsomme data.
Samlet set er 64 procent af EU-borgerne ikke trygge ved håndteringen af deres personlige data, med Finland, Holland og Bulgarien som de mest ubekymrede lande i denne henseende.
EU-undersøgelsen, der har samlet holdninger blandt 27.000 EU-borgere - cirka 1.000 interviews i hvert land - er den fjerde af sin slags. Lignende undersøgelser blev gennemført i 1991, 1996 og 2003.
Østlande er mistroiske
Der er stor forskel på, hvem borgerne stoler på, når det kommer til datasikkerhed, viser undersøgelsen.
Danskerne er stort set helt trygge ved, at deres data ligger i sundhedssystemet, hos politiet, hos bankerne og endda hos skattevæsnet, mens tilliden til forsikringsselskaber, arbejdsgivere og kreditkortselskaber er lidt mindre.
Tilliden til at rejsebureauer og postordrefirmaer tager ordentlig vare på persondata er ret begrænset.
Fortsættes..
Overvågning er ok
Der er også stor forskel på, hvor tillidsfulde de forskellige EU-landes borgere er i forhold til myndighederne.
De tidligere østbloklande som Polen, Baltikum, Rumænien og Bulgarien har generelt ikke den store tiltro til hverken myndigheder eller private virksomheder.
For eksempel svarer blot 41 procent af litauerne, at de har tillid til, at politiet håndterer deres data forsvarligt.
Det har 93 procent af danskerne trods alt.
Tilliden til sikkerheden, når EU-befolkningen sender personlige data via internettet, er generelt lille.
82 procent at de europæiske internetbrugere mener, at datasikkerheden på nettet er for lille. Men påfaldende svarer kun 22 procent bekræftende på spørgsmålet, om de selv gør noget for at beskytte deres dataforbindelser i form af firewall og filtre.
Når det gælder bekæmpelse af den internationale terror, er EU-borgerne stort set enige om, at det er ok at begrænse visse rettigheder om databeskyttelse.
Et flertal mener, at det er i orden at overvåge flypassagerers personlige detaljer, telefonopkald og internet- og kreditkortbrug, såfremt det tjener et terrorbekæmpelses-formål.
Imod mere slappe datalove
Antallet af EU-borgere, der mener, at det er i orden at overvåge folks internetbrug og telefonopkald, er i øvrigt steget med 12 procent siden 2003.
EU-borgerne er til gengæld imod, at der slækkes på lovene om databeskyttelse. Og skal der slækkes, skal det i hvert fald ske inden for klart definerede grænser.
En tredjedel mener, at det kun er mistænkte, der skal kunne overvåges lovligt. Kun hver femte mener at reglerne om databeskyttelse skal være strammere