"Det har bare ingen gang på jorden," siger Karin Riis-Jørgensen om de regeringer og pladeselskaber, der presser på for at få udelukke brugere fra internettet, hvis de henter ulovlige piratkopier af musik eller film.
Venstre-kvinden stemte sammen med 541 medlemmer af EU-Parlamentet for en tilføjelse til en resolution om de kulturelle erhverv, der tog afstand fra disse metoder i kampen mod musikpirater. Kun 36 parlamentsmedlemmer stemte mod resolutionen.
Ifølge den amerikanske avis The International Herald Tribune tester en række teleselskaber en slags klippekort model, hvor brugere efter tre advarsler får kappet deres netforbindelse.
Angreb på borgerrettigheder
"Den slags er et angreb på vores borgerrettigheder," siger Christofer Fjellner, et andet medlem af EU-Parlamentet til den amerikanske avis. Han mener, at et sådant indgreb svarer til at begrænse ytringsfriheden.
Ifølge Karin Riis-Jørgensen er det at udelukke folk fra at komme på internettet ude af proportioner med virkeligheden.
"Det er jo ikke realistisk i et samfund som vores, hvor folk går i banken og får deres nyheder over nettet. Og hvad hvis det et barn i familien, som har hentet den ulovlige musik, skal det så gå ud over resten af familien?" spørger hun. I det hele taget mener hun ikke, at teleselskaberne skal pålægges at være en slags cyber-strømere.
Ikke en menneskeret
Planen om at udelukke brugere fra adgang til internettet var en del af en plan, der blev annonceret af den franske præsident Nicholas Sarkozy. Efter forhandlinger med den franske pladeindustri og telesektor er ideen at lukke for adgangen til internettet, hvis brugere ikke retter sig efter advarsler fra en ny til formålet oprettet myndighed. Også i England arbejder men med lignende forslag.
Jesper Bay fra den danske afdeling af pladeindustrien interesseorganisation IFPI har svært ved at genkende adgangen til internettet som en del af menneskerettighederne.
"Det er jo heller ikke et brud på menneskerettighederne, at teleselskaberne lukker for forbindelsen, hvis man ikke betaler sin regning," siger han. Jesper Bay understreger, at fra den danske del af IFPI søger man hellere andre mere konsensusorienterede måder at stoppe for musikpirater.
"Realiteten er, at en klippekortordning kan være en logistisk nem og ikke så kostbar ordning at gøre tingene på. Og det tror jeg er i den gode mening, at forslaget er blevet fremsat i England og Frankrig," siger Jesper Bay.