Artikel top billede

Guldet ligger i gråzonerne - lige til at samle op

Klumme: Vi har været vant til at tænke på forbrugere og producenter som klart adskilte størrelser. Men nu er der ved at ske noget nyt.

Hvis jeg skulle pege på én udvikling, der grundlæggende ændrer vores vilkår, så er det, at vi kobles tættere og tættere sammen.

Og skulle jeg forsøge at pejle, hvordan samfundets spilleregler bliver fremover, så ville jeg tage et nøje kig på de fascinerende nye blandinger, der opstår, når hidtil adskilte begreber begynder at overlappe i takt med, at alt og alle bliver en del af det samme store netværk.

Lad mig give nogle eksempler:

Vi har været vant til at tænke på forbrugere og producenter som klart adskilte størrelser. Men på YouTube eller eBay er det brugerne selv, der leverer en stor del af indholdet.

Vi er opdraget med en klar rollefordeling mellem ledere og medarbejdere.

Men hierarkierne afløses af netværker, hvor den enkelte deltager har langt større selvstændigt ansvar end før – helt tydeligt ser man det i open source-projekter, hvor deltagerne fuldstændig selv afgør, hvad de vil arbejde på.

Opgaver, der før var forbeholdt professionelle, overtages af amatører.

Journalister og fotografer har fået konkurrence af blogs og hjemmelavede websider – og bankassistenter, bibliotekarer og rejsebureauers arbejde er outsourcet til kunderne.

De samarbejder

Konkurrenter samarbejder. Toyota Aygo, Citröen C1 og Peugeot 107 konkurrerer om præcis de samme kunder – men bilerne er 95 procent ens, for de er...fortsættes

... bygget på samme fabrik over den samme grundlæggende konstruktion.

“Her” og “der” blandes sammen, når afstande forsvinder.

Den hot­line, der giver support til et amerikansk stykke software, betjenes fra et callcenter i Indien – og Skype giver mig videoforbindelse til den anden ende af verden, gratis.

Der sker også en stigende sammenblanding af individets og fællesskabets interesser.

Vi kommer i stigende grad til at skulle tænke på “os” i stedet for ”mig”.

Når man bidrager til Wikipedia, er man med til at skabe værdi for fælleskabet – men det er i høj grad også i ens egen interesse, at Wikipedia er så godt som muligt.

Tilsvarende med utallige andre webfællesskaber: Man giver værdifuld viden fra sig, og derfor kan vi alle trække på en ufattelig mængde af fælles viden.

Fra me til we

Skiftet fra “me” til “we” får formentlig også en mere konkret, fysisk side: Udsigten for menneskeheden de kommende årtier synes at være en fortsat støt vækst i befolkningstallet og en hastig vækst i det materielle forbrug – samtidig med at de naturlige ressourcer på kloden er for nedadgående.

Det bliver trangt fremover, så også af den grund bliver det tydeligt, at vi i stigende grad er indbyrdes afhængige.

Det private og det offentlige bliver stadig sværere at holde adskilt.

Vi vil blive nøje overvåget i takt med, at mere af det, vi foretager os, efterlader detaljerede, digitale spor.

Men vi er også selv yderst aktive medskabere af et nyt, halv-offentligt, halv-privat rum, når vi offentliggør vores liv på Facebook, blogs osv.

Med tiden vil det være svært at skelne mellem de data, der ligger på min private harddisk, og de data, jeg har gemt på nettet.

Det afgørende bliver ikke, hvor dataene ligger, men hvilke kriterier man opstiller for andres adgang til dem.

Sammenblandingerne udfordrer vores traditionelle forestillinger om magt, åbenhed, sikkerhed og privatliv. Men gråzonerne mellem de gamle kategorier er frugtbare.

Det er dér, man kan aflæse, hvordan nettet kan bruges til at mobilisere nogle styrker, som gammeldags lukkede og hierarkiske virksomheder ikke har adgang til.

Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere