Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Opsang til den danske it-branche: Tag nu ansvar

Krigen om åbne standarder raser videre i Danmark, selv om både ODF og OOXML er godkendt. Firmaer og politikerne bærer ansvaret, mener formanden for Dansk IT, Lars Mathiesen.

Politikere, teknikere og pengestærke virksomheder har i fællesskab været med til at køre debatten om de åbne dokumentstandarder af sporet.

I hvert fald, hvis man skal måle forløbet i det seneste år op mod en ideel styrings- og governancestruktur, lyder vurderingen fra Formanden for Dansk IT, Lars Mathiesen, som til daglig er direktør for Koncernudvikling og IT i Nykredit.

"Hvis ledelsen ikke får den rigtige proces op at stå, så skaber man forvirring og misbrug af tid," fordi hvis der er usikkerhed i toppen, så bliver der usikkerhed på alle niveauer," siger Lars Mathiesen, som konstaterer, at klarere ledelse giver mere effektivitet.

"Hvis man ikke har nogen proces, er der ikke overensstemmelse mellem de mange parter. Og det bliver nemmere, hvis man har en governance model," siger han. Opskriften er mere og bedre ledelse. Og i det offentliges tilfælde er de øverste chefer politikerne.

Bør bruge hinandens ekspertise

"Parterne skal være sikker på, at man har en proces, hvor man bruger hinandens ekspertise. Teknikerne skal tage udgangspunkt i de politiske meldinger, men samtidig skal politikerne tage udgangspunkt i teknikernes konklusioner," siger Lars Mathiesen.

"Man kan godt spørge om broen mellem de to synspunkter har været god nok i denne sag," siger Lars Mathiesen, der mener, at det har været tilfældigt, hvornår sagen er blevet taget op politisk.

"Man har misset fra start af at få accepteret et politisk og fagligt flow," siger han og forklarer, at der skulle være skarpere opdeling mellem hvornår diskussionen er politisk og hvornår de tekniske spørgsmål skal afklares.

Formanden for Dansk IT mener, at det er helt centralt, at processen bliver mere styret, så der er nogle faser, hvor særinteresserne og lobbyisterne har en rolle i en afgrænset periode ligesom politikere og teknikere har hver deres rolle.

Ifølge Lars Mathiesen er strammere styring en nødvendighed.

Fastholde opmærksomheden

Jacob Primault, der er chefkonsulent i Rambøll Management, mener, at det er vigtigt at fastholde opmærksomheden på udveksling af informationer mere generelt, fordi han betragter dokumentformaterne som en speciel situation.

FORTSÆTTES

Politikere fortsætter slagsmålet

"Der er ingen tvivl om, at vi har brug for en styrket governancestruktur, når vi snakker åbne standarder generelt. Dokumenterne er kommet ind som et politisk tema, fordi der er stærke kommercielle interesser, som politikerne kan forholde sig til," siger Jacob Primault.

Politikerne fortsætter

Hvis it-cheferne i det offentlige havde håbet, at ISO-certificeringen af OOXML kunne føre til mere strømlinede udmeldinger, så tyder politikernes foreløbige udmeldinger på noget andet.

Senest har de politiske udmeldinger – med regeringen i spidsen – peget i to retninger:

Enten skal det offentlige Danmark implementere OOXML som en åben standard 1. juni 2009, eller også skal standarden endevendes i forhold til danske forhold, før den kan accepteres.

DF kræver svar fra videnskabsministeren

En talsmand for at få undersøgt den reelle åbenhed i standarden til bunds og få den danske implementering finkæmmet for blinde vinkler er Dansk Folkepartis medlem af videnskabsudvalget Morten Messerschmidt.

Han ønsker desuden at grave i, om Helge Sander og videnskabsministeriet har blandet sig i Dansk Standards svar til den internationale standardorganisation ISO.

Det spørgsmål stillede Morten Messerschmidt til ministeren, og Europa-ordføreren fra Dansk Folkeparti håber, at ministeren kan være med til at klarlægge forløbet om den danske ja-stemme til ISO.

“Der går mange rygter, og det vil være rart at høre ministerens svar på det her spørgsmål. Det virker som om man lige pludselig er svinget i den modsatte retning,” siger Morten Messerschmidt.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har svaret, at hverken erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen eller Helge Sander selv har blandet sig i Dansk Standards afgørelse til fordel for OOXML.

IT- og Telestyrelsen, som hører under Videnskabsministeriet, har deltaget som observatør Dansk Standards udvalgsarbejde.

Morten Messerschmidt mangler stadig svar på endnu et spørgsmål i forbindelse med ISO-certifceringen.

Denne gang vil han gerne have ministerens vurdering af, om ISO har taget højde for en række problemer med interoperabilitet, som IT- og Telestyrelsen konstaterede i en rapport fra november sidste år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere