Det første mobile hallo blev udtalt for 35 år siden.
Det skete på en gade i New York, hvor forbipasserende givetvis har spærret øjnene op, da mobilens fader og Motorola-manager Martin Cooper ringede til sin ærkerival Joel Engel fra Bell Labs fra noget, der kunne ligne en mursten med antenne.
Opkaldet fra verdens første håndholdte mobiltelefon var en realitet, selvom det kun var en prototype.
Det havde dog før 3. april 1973 været muligt at tale i en såkaldt bil-telefon, som også længe var mere populær end dens mobile lillebror.
Men den magtfordeling blev for alvor rykket i 1980'erne, hvor mobilen vandt større og større indpas i takt med, at den gik fra taske- til lommestørrelse. I kommercielt øjemed var det dog først i 1987, at Nokia kom med verdens første håndholdte mobiltelefon, Mobira Cityman.
Mobiltelefonen som Martin Cooper foretog sit opkald med var en DynaTAC, som var 22 centimeter lang, vejede lidt over et kilo og havde 30 strømkredse. Taletiden var på 35 minutter, når først mobilen var fuldt opladet efter 10 timer.
inspireret af Star Trek
Allerede tilbage i 1947 havde Bell Labs – senere AT&T – vilde planer om en telefon, der var mobil.
Op igennem 1960'erne og 1970'erne var selskabet i heftig konkurrence med Motorola, som dog slog Bell på målstregen med Martin Coopers berømte opkald.
"Jeg foretog mig flere ting med mobilen inklusiv at gå over gaden, mens jeg talte med en radio-journalist. Nok en af de farligste ting, jeg nogensinde har foretaget mig," fortæller Martin Cooper til Wired.
Han har siden opfindelsen af mobilen fortalt, at han var meget inspireret til at arbejde med mobil-teknologi, efter at have set Kaptajn Kirk tale i sin Communicator i tv-serien Star Trek.
Forsættes...
Teknologi for børn og voksne
Meget er sket, siden Martin Cooper gik rundt i New Yorks gade og talte i sin mobiltelefon.
Blandt andet tog det Motorola ti år for at få teknologien ind på en kommerciel bane og skabt en solid forretning på mobilen, der dog var lidt større end prototypen.
Nogenlunde samtidigt – i 1982 – gik det første nordiske mobilnet i luften og de første danske mobiler så dagens lys. Blandt en af de mere populære var Stornomatic 900 fra det danske firma Storno. Telefonen vejede 11,5 kilo og kostede i omegnene af 30.000 kroner.
Vi vender om
I dag får vi – børn som voksne - nærmest smidt mobiler i nakken. Men på grund af den lave vægt gør det knapt så ondt, som hvis det havde været for 25 år siden.
Omkring 3,25 milliarder mennesker på kloden har en mobiltelefon inden for rækkevidde og brugsmåden har ændret sig radikalt.
Kameraer, multimedier, internetadgang og mails er for længst integreret i den mobile telefon, som minder mere om en moderne computer end om en mursten med højtalere og taster.
I Danmark har teleselskabet Telia har undersøgt danskernes afhængighed af mobiltelefoni ved at spørge 2.000 danskere om deres mobil-vaner.
Blandt andet fortalte en fjerdedel, at de aldrig slukker deres mobiltelefon og 37 procent er rede til at vende om, hvis de har glemt mobilen hjemme på sofabordet.
Så afhængig er du vel ikke?