Computerworld mener: Nedtællingen til FN's store klimakonference i København i december 2009 er i fuld gang. Målet er at lave en ny "Kyoto-aftale" med udgangspunkt i den virkelighed, der efterhånden er gået op for de fleste:
Vores klima er under forandring, og det skal der gøres noget ved.
Spørgsmålet er naturligvis ikke bare hvad, men i høj grad også hvordan? Her træder it-branchen ind på scenen, for de teknologiske fremskridt skal opveje de klimamæssige tilbageskridt.
It er med andre ord en uundgåelig del af hele klima-diskussionen, og Danmark har som vært for topmødet en oplagt mulighed for at profilere sig internationalt som en af verdens fremmeste it-nationer.
Hvad kan it bruges til?
Fra i dag og frem til topmødet sætter Comåuterworld fokus på de ambitioner og visioner, der findes i branchen. Dansk Industri og ITEK er gået med i et klimakonsortium under Erhvervsministeriet, der skal eksponere det danske erhverv under topmødet, og IT-Branchen og Dansk IT har også flere klima-initiativer i støbeskeen.
Potentialet i klima-teknologierne illustreres med den sønderjyske iværksætter Erik Hansen, AllSun, der udvikler it, der kan styre komplekse solvarme-anlæg.
En anden sønderjysk virksomhed, Danfoss, satser på klima-it i form af energibesparende, intelligente komponenter. Desværre har manglen på arbejdskraft fået industrigiganten til at placere sit softwareudviklingscenter i Estland og Indien.
Det markante fokus på de globale klimaforandringer er et nyt forretningsområde, hvor vi endnu kun har set toppen af isbjerget. Hvis de menneskeskabte klimaforandringer skal bremses, er der brug for teknologiske landvindinger.
Der er for eksempel brug for it-løsninger, der kan skabe en mere hensigtsmæssig indretning og anvendelse af forsyningsnettet, ligesom der er brug for styrings- og overvågnings-systemer, der sikrer, at fly, lastbiler og skibe til enhver tid anvender den mindst miljøbelastende transportrute.
It kan redde kloden
Der er dog ikke bare tale om et interessant og lovende forretningseventyr. Vi taler ofte om, hvordan it kan hjælpe os frem til en lettere hverdag. Nu står vi i en situation, hvor it kan intet mindre end redde kloden.
Så meget mere bekymrende er det, at Vækstfonden, der mener, at klimateknologierne har et vækstpotentiale, som internettet havde det i midten af halvfemserne, ikke kan skaffe tilstrækkelig mange danske it-iværksættere med fokus på klimateknologier.
Internationale venture-folk kalder ellers grøn teknologi den største forretningsmulighed i det 21. århundrede. Kan det virkelig passe, at den slags udmeldinger ikke er nået frem til danske it-iværksættere?
Det paradoksale er, at it kan redde kloden, men samtidig hører til blandt de store miljøsyndere. For eksempel viser beregninger fra Videnskabsministeriet, at 30 procent af en computers energiforbrug finder sted, når den står tændt uden at blive brugt, og serverrummet er selvsagt heller ikke nogen miljø-duks.
Når det er sagt, så er der al mulig grund til, at klimaminister Connie Hedegaard og den øvrige del af minister-korpset skal lytte til og søge inspiration hos it-industrien. Når klimakonferencen åbner i 2009, bør de politiske diskussioner i høj grad tage udgangspunkt i de teknologiske fremskridt, der kan og skal sikre klodens fremtid.
Én ting er at beslutte, at CO2-forureningen skal mindskes. Noget helt andet er som bekendt at gøre det.