Forretningsklimaet inden for it-service forværres hurtigt i øjeblikket, og det er et tegn på, at it-sektorens omsætning og beskæftigelse kan komme under pres i den kommende tid.
Således viser en ny opgørelse over forretningsklimaet i de danske serviceerhverv, at andelen af it-servicevirksomheder, der opfatter forretningsklimaet som godt er faldet markant i de første måneder af 2008.
Omvendt er der ingen, der synes, at forretningsklimaet er direkte dårligt.
For Jyske Banks cheføkonom Peter Skøttegaard Øemig viser udviklingen, at it-sektoren på den ene side ikke står i første geled, når afmatningen rammen, men på den anden side kan sektoren heller ikke isolere sig helt fra de kolde vinde, der blæser ind over landet lige nu.
”De helt vildt gode tider er slut, men det er måske heller ikke vanvittigt dårlige tider, der venter for it-virksomhederne,” siger han.
Tallene, der mandag blev offentliggjort af Danmarks Statistik, viser således, at andelen af danske it-servicevirksomheder, der opfatter forretningsklimaet som godt er faldet fra omkring 30 procent ved slutningen af 2007 til bare otte procent i marts i år.
USA bestemmer omfanget af nedturen
Langt de fleste (92 procent) synes lige nu, at situationen er uændret mod cirka 80 procent i slutningen af 2008. Andelen af virksomheder der opfatter forretningsklimaet som dårligt er nogenlunde uændret på mellem nul og to procent i hele perioden.
”Man kan godt tillægge målingen en vis værdi, da den bygger på svar fra store virksomheder, som har en god og bred føling med, hvad der foregår på markedet,” siger Peter Skøttegaard Øemig.
Hvorvidt det lidt sure forretningsklima slår igennem på omsætningen og beskæftigelsen i større omfang på it-sektoren, afhænger ifølge Jyske Bank af, hvor længe nedturen i USA trækker ud. Bliver det først langstrakt smitter det nemlig af på resten af verden og vil ultimativt også ramme Danmark og it-virksomhederne herhjemme.
”Men der vil være stor forskel på, hvor det rammer i sektoren. Konsulentydelser og udviklingsopgaver er nok noget at det, der vil blive skrået i som det første, hvis nedturen trækker ud, mens for eksempel it-drift vil klare sig bedre. Det kan man ikke bare skære væk,” siger Peter Skøttegaard Øemig.
Tallene fra Danmarks Statisk viser også, at forventningerne til både omsætning og beskæftigelse er i de kommende tre måneder blevet nedjusteret en anelse i løbet af først kvartal i år.