Artikel top billede

dotDK vil overtage styringen af .dk-domæner

To internationale profiler indleder samarbejde i form af Tina Dam fra ICANN og Afilias, som administrerer .info og .org, og sammen har de budt på administrationen af .dk-domænet.

Siden årtusindeskiftet har Tina Dam arbejdet for ICANN, den internationale organisation, som styrer domæner på globalt plan. I al den tid har hun haft et ønske om at bruge sine erfaringer i Danmark, og nu er chancen der måske.

Sammen med organisationen Afilias har hun budt på opgaven med, at administrere .dk, som i dag varetages af DK Hostmaster, der ejes af foreningen Dansk Internet Forum (DIFO).

”Med over 800.000 .dk-domæner er det et af de største domæner, set i forhold til antallet af indbyggere. Med dotDK vil vi tage domænet, og hæve niveauet til det næste trin, med bedre teknologi og service,” siger Tina Dam, medstifter af dotDK.

Administrationen er i udbud hos IT- og Telestyrelsen, med frist for at indlevere tilbud i dag. Frem til juli skal styrelsen overveje om DIFO skal beholde administrationen, eller om det er tid til fornyelse.

Strømlinet registreringsproces

Registreringen af nye domæner skal, ifølge Afilias, være hurtigere, og indenfor fem minutter skal navneservere være opdaterede verden over. En ”næsten øjeblikkelig” aktivering af domænet er planen, så brugeren aldrig behøver at vente på at komme i gang.

Metoden til dette skal være en automatiseret proces, med opdateringer distribueret ud globalt, hvert femte minut.

”Med al den innovation, der foregår i Danmark i dag, hvor vi gerne vil være en IT-nation i verdensklasse, kan vi ikke have, at iværksættere skal kæmpe med en masse manuelle processer bare for at få en hjemmeside op. Hvis du bruger et .dk-domæne, skal det hele ske øjeblikkeligt for alle danske internetbrugere,” lyder ambitionen fra Tina Dam.

Afilias bruger i dag denne metode ved sine andre domæner, og vil få til opgave at levere backend til dotDK. Altså stå for den tekniske del af samarbejdet.

Fortsættes...

Pris og sikkerhed

Prisen for at registrere et domæne, som i dag er sat til 45 kroner, har dotDK ingen planer om at hæve.

”Vores plan er en omfattende øgning af produktets værdi. Forbedringer indenfor blandt andet sikkerhed, tilgængelighed og oppetid. Prisen bliver den samme, men man vil få mere for pengene,” siger Ronald A. LaPlante, senior vice president i Afilias.

Til gengæld vil dotDK fjerne en anden udgift, som eksisterer hos DK Hostmaster. Nemlig udgiften som er forbundet med at få godkendt en ny navneserver (DNS), der i dag koster 500 kroner, hvis man vælger selv at sætte den op. Og med to til tre navneservere for et domæne, som er standard, kan udgiften hurtigt løbe op.

Udgiften er ikke aktuel for den almindelige forbruger, som bestiller et domæne igennem en godkendt registrator. Her er navneserverne nemlig på forhånd godkendt. Men ønsker man selv at styre sine navneservere, så koster det.

Det skal i følge dotDK være gratis at tilføje og ændre sin DNS, og Tina Dam mener ikke at det skal være domæne-administratorens opgave at godkende navneservere.

”Du vil kunne bruge hvilken som helst navneserver. Der er ikke rigtig nogen grund til, at det skal godkendes fra administratorens side,” siger Tina Dam.

Høj sikkerhed og ingen nedetid

Med over 13 millioner registrerede domæner indenfor murene, har Afilias mulighed for at trække på store mængder data, og dermed skærpe sikkerheden for danske domæne-ejere.

I den mere avancerede afdeling, har Afilias udviklet modeller, som kan forudse DDOS angreb.

”Ikke alene har vi kapaciteten til at håndtere DDOS angreb, når de rammer, men vi er ved at udvikle værktøjer til at forudse DDOS angreb. Der er forudgående tegn, når et angreb er under opsejling, og fordi vi administrerer så mange domæner, kan vi begynde at se det mønster som eksisterer, når angrebet begynder. Og jo hurtigere du kan opdage et angreb, jo hurtigere kan du få sat de nødvendige hegn op,” forklarer Ronald A. LaPlante.

Afilias’ erfaring med at optrævle phishing skal også komme danskerne til gode, og her har organisationen haft stor succes med at spore bagmændene, på tværs af databaser. På den måde kan det hurtigt kortlægges hvem der står bag, og særligt ved .info-domæner har det vist sig at være en effektiv metode.

Fortsættes...

Internationalt samarbejde

Med planen om at positionere Danmark som en IT-nation, der er med helt fremme, er det dotDK’s ambition at kunne trække vigtige konferencer og møder til Danmark.

”Det ville være fantastisk med et ICANN møde i København. Det ville også skabe noget mere opmærksomhed om hvad der foregår, og involvere det danske internetsamfund,” siger Tina Dam.

Dansker i spidsen

Tina Dam har længe haft et ønske om at blive involveret i at udvikle .dk-domænet, og da domæneloven kom ud i 2005, så det ud til at kunne gå fra ide til realitet.

Via sit job hos ICANN i USA, har Tina Dam flere gange haft kontakt til Afilias, og da de blev klar over at administrationen kom i udbud, blev de enige om at indgå et samarbejde. Det betyder at Tina Dam, hvis dotDK vinder buddet, skal flytte tilbage til Danmark.

”Jeg er glad for at være hvor jeg er, og for at bo i USA, men jeg har været i branchen forholdsvis længe. Jeg har været hos ICANN i fem år, og er tæt på at være den der har været der længst. Og at tage den viden og erfaring, og bringe det til Danmark, det ville være fantastisk,” siger Tina Dam.

Hvis dotDK vinder buddet, vil Tina Dam indtage rollen som leder i overgangsfasen. Men på sigt er det andre aspekter af opgaven hun er interesseret i at klare.

”Jeg er ikke en direktør. Det er ikke det der gør mig glad i dagligdagen, så når overgangsfasen er overstået, og tingene kører som de skal, vil vi finde en direktør, som kan lede dotDK. Jeg vil så overgå til en rolle som en slags kontakt til de internationale samarbejdspartnere, fordi det er det jeg er bedst til. Det er min styrke,” forklarer Tina Dam.

Men helt sikkert er det, at Tina Dam vil blive hos dotDK.

”Jeg er medstifter af foreningen. Jeg er med de næste 10 år og frem, hvis det er muligt,” siger Tina Dam.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere