Fagforeningen HK vil hjælpe ERP-specialisten Johnny Carlsson, der føler sig fanget af et headhunter- og rekrutteringsbureau.
HK vil nu have undersøgt, om rekrutteringsfirmaet spærrer markedet, og dermed bryder konkurrenceloven.
"Man må formode, at rekutteringsbureauets kunder har en interesse i at holde på de folk, de får anvist, og derved får rekvirentvirksomhederne indirekte bureauet til at opretholde en opdeling af markedet," forklarer
konsulent Morten Skov fra HK.
"Hvis der derved sker en begrænsning af konkurrencen, kan det ikke være i overensstemmelse med lovgivningen," siger han.
Han mener desuden, at det er forkasteligt, at medarbejdere bliver låst på nogen som helst måde på arbejdsmarkedet.
"For os strider det mod alle begreber om personlig frihed og mulighed for at gøre karriere," forklarer Morten Skov.
"Jeg tvivler på, at de, som headhuntes, i virkeligheden er klar over, hvad de går ind til, når de samtidig låses i deres frie jobvalg. Reelt låser virksomhederne jo arbejdskraften og det i en tid med postuleret arbejdskraftmangel. Det hænger jo slet ikke sammen," siger han.
Ventet i årevis
Om Konkurrencestyrelsen vil tage sagen op, er vanskeligt at sige, vurderer Morten Skov.
"Men i og med at ERP-konsulenten er trådt åbent frem, og
rekutteringsbureauet og virksomhederne er kendte, er der ingen hindringer for en nærmere granskning af forretningsmodellen," siger han.
Tidligere har Computerworld beskrevet, hvordan Konkurrencestyrelsen i årevis har ignoreret, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven, men at styrelsen for nylig trods alt har efterlyst tips om karteller, der måtte låse markedet.
Senest har styrelsen da også i en afgørelse, givet et klart hint om, at man vurderer, at forhold, der spærrer jobmarkedet, strider mod konkurrenceloven.
Fortsættes...
Spørgsmål om hemmelige aftaler
HK frygter også, at der i fremtiden vil komme langt flere sager som Johnny Carlssons.
Den nye lov fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) betyder et forbud mod alle hemmelige aftaler, men ikke når det gælder vikarbureauer.
Men HK frygter, at også rekrutterings og headhunter-bureaer fortsat må lave aftaler hen over hovedet på medarbejdere.
Spørgmålet er nemlig, om bureauerne bliver betragtet som vikarbureauer i lovens forstand.
Flere bureauer
Særligt kritisabelt er det, at det ser ud til at være fast politik i rekrutteringsbranchen, ikke at røre medarbejdere hos kunder, mener HK.
"Det er ikke i den enkelte lønmodtagers interesse at blive låst i sit frie erhvervsvalg. Hvis headhuntede medarbejdere efter offentliggørelsen af det her eksempel føler sig godt tørret, kan man godt forstå det. De vil jo
sammen med udvælgelsen være blevet bundet til en bestemt arbejdsgiver uden at være blevet informeret og uden kompensation, hvis ikke den nye lov omfatter dem", siger han.
Og Prosa bakker helt op.
"Det er ganske enkelt noget svineri, at medarbejderne ikke bliver orienteret ordentlig om de her ting," siger leder af den juridiske afdeling i Prosa, Hanne Lykke Jespersen.
Hun forklarer, at det er helt forkert at låse lønmodtagere på denne her måde, særligt når der er behov for arbejdskraft.
Hun mener, beskæftigelsesminister Claus Hjort Fredriksen må redegøre for, om rekrutteringsbureauer ligesom vikarburaer er helt undtaget den nye jobkartel-lov.