Artikel top billede

Ny lov dikterer professionalisering af it-afdelingen

Europæisk investor-beskyttelse er nu klar som dansk lovforslag. Allerede fra 1. september i år skal virksomhederne og ikke mindst deres it-afdelinger leve op til reglerne.

Børsnoterede og finansielle danske virksomheder skal fra 1. september leve op til det europæiske regelsæt for investorbeskyttelse, som populært har fået betegnelsen Eurosox.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen har fremlagt to lovforslag. Det ene handler om lovforslaget handler om ændringer i årsregnskabsloven, der blandt andet afspejler intentionerne i EU's 4. og 7. selskabsdirektiv. I det andet lovforslag afspejles EU's intentioner i 8. selskabsdirektiv om revisorernes rolle.

Tillid fra investorer

Grundlæggende skal de nye regler medvirke til at sikre investorernes tillid til virksomhedens finansielle rapportering, og derfor prædiker de øgede krav til gennemsigtighed og dokumentation for de finansielle processer.

Dermed blandes it-afdelingen helt naturligt ind i billedet.

"It kommer til at spille en væsentlig rolle i at sikre gennemsigtigheden og dokumentationen," siger Philip Nordfalk, project director hos Devoteam Consulting og initiativtager til Dansk IT's Eurosox-netværk.

Der kræves gennemsigtighed

Ganske vist gælder den nye lovgivning kun for børsnoterede virksomheder og finansielle virksomheder. Alligevel vurderer en anden ekspert, at flere virksomheder med ambitioner om at vokse og undervejs høste kapital fra investorer vil efterstræbe reglerne, fordi regler, direktiver og rammeværker er nu blevet generiske og klassificeret som 'International Best Practices'.

Siden Sarbanes Oxley-regulativerne efter Worlcom og Enron-skandalerne ramte de amerikanske virksomheder, har investorerne nemlig fået øjnene op for vigtigheden af gennemsigtighed og dokumentation af processerne som danner grundlag for udførelse af interne kontroller.

Dermed ryger virksomheder, som ikke følger reglerne, automatisk længere ud af investorernes synsvidde og skal være indstillet på at betale højere finansieringsomkostninger, vurderer Eurosox-eksperten Kersi Porbunderwalla.

"Reglerne er et eksempel på de vinde, der blæser i retning af, at markederne i stigende grad bliver globaliseret, og at man gerne vil have harmoniseret reglerne på tværs af geografiske skel," siger Kersi Porbunderwalla fra virksomheden Controllers, der er har ekspertise i at sørge for, at virksomhederne lever op til nye regelsæt som blandt andet Eurosox.

Se nærmere på it-systemerne

Ifølge Philip Nordfalk fra Devoteam Consulting er der god grund til - også for it-cheferne - allerede nu at se nærmere på, hvad der skal og bør gøres i forhold til Eurosox-lovgivningen.

Den rammer nemlig især fire vigtige processer og forhold i it-afdelingen: Programudvikling og -vedlighold, adgang til data og systemer, selve it-driften og kontrolmiljøet. Sidstnævnte omfatter ledelsens generelle tilgang og holdning til risikostyring og intern kontrol i virksomheden.

"Det er en god idé at tage en snak med økonomischefen om, hvad der er de vigtigste systemer og processer i forhold til regnskabstallene, så man ved, hvor man skal fokusere," siger han.

Arbejdet kan nemlig blive for voldsomt, hvis man vælger at se på alle virksomhedens processer og systemer, mener han.

Herefter er det muligt at foretage en kortlægning af de vigtigste applikationer og de vigtigste elementer i it-infrastrukturen - de steder, hvor der skal fokuseres på at sikre dokumentation, gennemsigtighed og risikovurderinger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere