Artikel top billede

Kim Fournais, administrerende direktør for Saxo Bank, som han stiftede sammen med Lars Seier Christensen i 1992. Foto: Jeanne Kornum/Scanpix

En vinder med volumen

Aktiehandel er blevet en folkesport. Saxo Bank vinder innovationsprisen for sit bidrag - en online trading-platform, der løfter private op i de professionelles boldgade.

Tilbage til artiklen Her er Danmarks bedste netbutikker

Det er de færreste, der får Saxo Bank op som første navn på nethinden, når der tales e-handel i Danmark. Men målt på volumen er banken en af de danske giganter på nettet.

Hver dag bliver der handlet mellem 250.000 og 300.000 gange på bankens trading-platform, og mellem 50 og 100 milliarder kroner flytter plads – og disse tal fortsætter opefter, år for år.

"Vi har haft vækst på toplinjen med over 50 procent om året, og lige nu er vi 1.300 ansatte og har 100.000 kunder i 180 lande, når kunderne, vi har fået gennem partnerskaber, tælles med. Så vi er faktisk den største internetbaserede forretning i Danmark," siger Kim Fournais, administrerende direktør i og stifter af Saxo Bank.

Sammen med sin direktørkollega Lars Seier Christensen grundlagde han banken under navnet Midas i 1992. Da brugen af internettet begyndte at spire frem, så de hurtigt mulighederne i teknologien og gjorde det efterhånden muligt for alle og enhver at kaste sig over handel med aktier, valuta og meget andet. Det var helt nyt på det tidspunkt.

Pionerer

"Før vi begyndte med vores internetbaserede trading-platform, var det ikke muligt for private at være med. Vi gav dem mulighed for at sidde hjemme i deres stuer med værktøjer, der er fuldt på højde med det, de bruger i de største banker. Der var vi pionerer," siger Kim Fournais.

Gennem bankens trading-platform kan alle, der har lidt på kistebunden til at starte med, sidde og handle i realtid på verdens børser. Alt fra guld og olie og store armbevægelser til lidt hygge-aktier.

Tiger Woods på en tennisbane

Hemmeligheden bag Saxo Banks succes har været at skille ét led i værdikæden ud og koncentrere sig om det, forklarer direktøren. Han inddeler kæden i tre led:

Likviditet – at råde over det, der kan handles, som valuta eller aktier. Facilitering – at gøre det nemt at jonglere rundt med pengeprodukterne. Og distribution – at have kontakten til kunderne. Her er Saxo Bank gået helt rent efter trin to, faciliteringen.

"Hvorfor spiller Tiger Woods ikke også tennis? Fordi det ikke er det, han er god til. Traditionelle banker som for eksempel vores partner Citibank har prøvet at gøre det hele selv. De er gode til det første og det sidste led, mens det måske halter lidt med faciliteringen. Vi har til gengæld hele vejen igennem satset på at være de bedste til det mellemste led," siger Kim Fournais.

Det mål er blevet nået i en grad, så Saxo Bank i dag har et stort marked for at levere underliggende it-systemer til onlinehandel til andre banker over hele verden. Saxo Bank står for al teknikken og tager kun betaling i form af en andel af indtjeningen. En 'no cure, no pay'-aftale.

"Vi sørger for infrastrukturen, hosting, hele møllen. De får ingen faste udgifter og skal bare koncentrere sig om at servicere deres kunder og sælge til dem," siger Kim Fournais.

Med 350 it-folk ansat, heraf en del i Skt. Petersburg, er Saxo Bank da også et teknologitungt firma. Halvt it-selskab, halvt bank, karakteriserer banken sig selv.

Meget mere e-learning

I juryens begrundelse for 1. pladsen til Saxo Bank er der lagt vægt på bankens pædagogiske evner og brug af e-learning. Det har gjort det muligt for private at gå i krig med aktiehandel på professionelt niveau, lyder det. Men Kim Fournais er endnu ikke selv så imponeret over den del af forretningen.

"Vi har gjort det lidt og har meget fokus på at gøre det endnu mere. Vi er slet ikke der, hvor vi gerne vil være, men der er en masse i pipelinen," lover han.

I pipelinen er andre services end handel på bankens platform. Blandt andet er et system til internationale betalinger på trapperne. Og med styr på kundernes penge, er der et godt grundlag for at ekspandere og gå efter nye markeder.

"I og med vi har betalingsdelen og kapitalmarkedsdelen, kan det kobles til mange andre muligheder. Det kunne være global fragt, hvor vi kan være clearingcenter og ordne alt omkring betalingerne. Så forretningsmodellen kan sagtens skaleres op. Det er ikke noget, vi fokuserer på lige nu, men vi går da rundt og leger med tanken," siger Kim Fournais.

Uanset hvad Kim Fournais og resten af Saxo Bank satser på, er fundamentet i hvert fald solidt. 2007 gav et overskud på 365 millioner kr. før skat. Og transport er der også styr på: I starten af februar købte de to direktører nemlig et privat jetfly til 42 millioner kroner, så de kan komme hurtigere rundt i verden.

Tilbage til artiklen Her er Danmarks bedste netbutikker




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere