Et molekyle, der kan modtage radiosignaler. Så bliver det ikke meget mindre.
Men det er alligevel, hvad fysikeren Alex Zettl fra Berkeley Universitetet i Californien arbejder på. Han har sammen med sin forskergruppe frembragt en nano-radio, hvor indmaden består af et enkelt nano-rør.
Den opfindelse spår MIT en stor fremtid i alle mulige trådløse apparater som eksempelvis mobiltelefoner. Nano-radioen vil blandt andet kunne reducere strømforbruget betydeligt og dermed forlænge batteri-levetiden.
"Vi fandt ud af, at et nano-rør kan gøre alt arbejdet. Inden for et par dage havde vi en fuld funktionel radio," fortæller Alex Zettl om arbejdet med få en antenne og tuner kogt ned i miniature-format, der kunne sende elektriske impulser til en højttaler.
De første sange, som nano-radioen modtog, var 'Layla' af Derek and the Dominos og 'Good Vibrations' af The Beach Boys.
Radioen i blodet
Siden offentliggørelsen er Alex Zettl blevet bestormet med henvendelser fra interesserede forskere, der arbejder med implementering af nano-teknologi i den menneskelige krop.
Et af de områder, som Alex Zettl selv peger på som interessante, er radiostyret medicin.
Ideen er, at nano-radioen kobles sammen med en lillebitte kemisk sensor i blodårerne på eksempelvis en diabetes-patient. Hvis sensoren opdager et unormalt lavt indhold af blodsukker, vil radioen kunne sende advarslen til en modtager, der kan gøre diabetes-patienten opmærksom på situationen.
"Det er ikke bare fantasi. Det er rent faktisk forskning, der foregår lige nu," fortæller Alex Zettl til MIT.