Artikel top billede

DTU-forskere på vej mod magisk bredbånds-grænse

En terabit data-transmission på fiber-forbindelser vil kunne opnås inden for et år, spår dansk verdensrekord-holder i bredbånds-hastighed.

En hastighed på én terabit per sekund på en fiber inden for et år er realistisk at opnå i laboratoriet, mener lektor Leif Oxenløwe fra DTU.

Dermed vil det være muligt at løfte fremtidens opgaver med et terabit-ethernet, som blandt andre ethernet-opfinderen Bob Metcalfe peger på vil være være nødvendigt om nogle år.

Leif Oxenløwe har sammen med en flok andre DTU-forskere netop været på Optical Fiber Communication (OFC)s konference i USA, hvor de stolt fremviste resultaterne fra deres verdensrekord fra efteråret.

I laboratoriet i Lyngby fik de bevist, at de kunne databehandle et 640 gigabit datasignal.

"Vi skal dog højere op endnu. Og på konferencen fik vi vist, hvad vi kan i lille Danmark," forklarer Leif Oxenløwe til Computerworld.

Grund til optimisme

Han har grund til optimismen på baggrund af verdensrekorden.

I rekordforsøget fik han sammen med en gruppe DTU-forskere skubbet 640 gigabit per sekund gennem et fiberkabel, der bestod af 64 datasignaler, der hver bærer 10 gigabit per sekund data, som derefter er flettet sammen.

Denne form for datasignal kan kun genereres optisk, og forskergruppen Fra DTU var da også de første i Europa til at vise dette i 2004.

Dengang viste de, at de kunne samle et 640 gigabit datasignal og bagefter trække en af de 64 10 gigabit-kanaler ud og databehandle denne fejlfrit. Men at databehandle alle 64 kanaler på én gang er mere krævende og er altså først lykkedes for ganske nyligt.

Japanere var de første

Hastighedsrekorden på 640 gigabit per sekund blev oprindeligt opnået for otte år siden af japanske forskere. Men de formåede kun at se på en enkelt 10 gigabit datakanal ad gangen.

"Det er vigtigt, at man kan skille de forskellige fiberforbindelser fra hinanden igen, for der er jo ingen computere, der kan...fortsættes

... modtage og bruge 640 gigabit per sekund," forklarer Leif Oxenløwe.

Et download på 640 gigabit per sekund svarer til, at man på ét sekund kan downloade omkring otte DVD-film med en kapacitet på otte gigabyte.

Leif Oxenløwe peger dog på, at brugen af de hurtige fiberforbindelser ligger omkring knudepunkter på nettet (exchange stations), hvor data bliver fordelt lynhurtigt mellem servere, og der derfor er brug for at adskille data fra hinanden i den hurtige forbindelse.

"Så hurtige forbindelser kan bruges til at sende en masse samlet data mod et knudepunkt, og jeg vil skyde på, at der vil være et kommercielt brug af så hurtige fiberforbindelser inden for 10 år," forklarer Leif Oxenløwe.

Brug af bølgelængde-konvertering

For at kunne nå op på de høje hastigheder benytter Leif Oxenløwe og hans kollegaer optiske pulser af datasekvenser, hvor der bliver sendt en puls hvert 100. picosekund (svarende til hvert 0.0000000001. sekund) i en 10 gigabit datakanal.

Derefter har de samlet 64 datakanaler for at opnå hastigheden på 640 gigabit per sekund.

"Men det unikke ligger i at kunne databehandle alle kanalerne på én gang," forklarer Leif Oxenløwe.

Det foregår ved hjælp af bølgelænge-konvertering, hvor forskerne lader det samlede 640 gigabit højhastighedssignal overføre sin information til en laserstråle uden nogen former for pulser eller data.

Denne anden laserstråle har typisk en anden bøgelængde end det oprindelige 640 gigabit datasignal.

Brug for hastigheden

Ethernettets opfinder Bob Metcalfe udtalte i forbindelse med Optical Fiber Communication konferencen i USA, at der indenfor en overskuelig årrække vil være et reelt behov for de høje datahastigheder.

"Der er ingen tvivl om, at vi når en terabit per sekund inden længe. Og allerede i 2015 kan der blive tale om at lave kommercielle løsninger på et terabit-ethernet," forklarer han i en video i forbindelse med konferencen.

Ifølge Bob Metcalfe har vi 100 gigabit per sekund på kommercielle ethernet inden for ganske få år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere