Artikel top billede

Leder: Teknologi alene skaber ingen succes

Computerworld mener: Alt for mange møder på markedet med en nærmest naiv tro på, at ny, smart teknologi sælger sig selv. De får næsten altid et par svidende dask over snuden.

Computerworld mener: Sonys sejr over rivalen Toshiba i den seneste formatkrig på dvd-markedet er et lærebogseksempel på, at ny, smart teknologi i sig selv ikke skaber succes.

Det er samtidig en lære, som langt fra alle danske forretningsfolk og teknologiudviklere har draget, selv om de drømmer om at sælge dansk teknologisk snilde på en global markedsplads.

Sony har derimod tydeligvis forstået, at et produkt ikke vinder markedet på teknologi alene, men på markedsføring, alliancer og strategi som de stærkeste våben.

Men det har taget tid.

I 1970’erne måtte den japanske elektronikgigant se sin Betamax-standard blive banket af markedet af konkurrenten JVC, som det blandt andet lykkedes at få den toneangivende porno-industri til at vælge sin VHS-standard. Selv om Betamax var VHS teknologisk overlegen.

Alliance med Warner

I 1990’erne udmanøvrerede rivalen Toshiba Sony i slaget om standarden for den første generation dvd’er ved at gå i alliance med mediegiganten Warner Brothers.

I dag har Sony vundet formatkrigen om næste generation dvd’er med sin Blu-ray- teknologi mod Toshibas HD DVD – ikke ved at levere en markant bedre teknologi, men først og fremmest ved at skabe en stærk alliance med en lang række filmselskaber, distributører og andre nøgleaktører på markedet.

Det har utvivlsomt været en stor hjælp, at Sony i mellemtiden har forvandlet sig til ejer af et af verdens største filmselskaber – Columbia Pictures – og dermed taget afgørende skridt bort fra at være et rendyrket teknologiselskab mod at blive en indholdsleverandør med en dybere forståelse for kundeoplevelsen og en langt bredere berøring med markedet.

Toshiba har derimod fastholdt sin profil som rendyrket teknologivirksomhed.

Historien om Sonys sejr kan læses som en ABC for danske forretningsfolk, der vil erobre nye teknologimarkeder.

FORTSÆTTES

Du har ikke ret til andet end teknologien

Men måske mere væsentligt er den erkendelseslære for danske opfindere og teknologiudviklere, der står med nye produkter og løsninger til et globalt marked:

Den, der har skabt en ny teknologi, har som udgangspunkt ikke skabt andet end et produkt. Teknologien bliver først til forretning, når man får andre til at tage den i anvendelse.

Desværre er den erkendelse i dag svagt funderet hos mange talentfulde danskere.

Ifølge en af Danmarks frontløbere i Silicon Valley, Marianne Toftegaard Poulsen, har mange danskere nok evnen til at udvikle interessante teknologiske produkter, men de mangler evnen til at skabe en kommerciel succes.

Hun leder Innovation Center Denmark i Californien, der hjælper lovende danske teknologivirksomheder – især it-virksomheder – med at etablere sig på det amerikanske marked.

Alt for mange møder på markedet med en nærmest naiv tro på, at ny, smart teknologi sælger sig selv – og må vende skuffede, om end måske klogere, hjem igen.

Det samme siger danske ventureinvestorer, som bliver bedt om at finansiere nye danske teknologiprodukter.

Tilsyneladende underviser de højere danske læreanstalter ikke de teknologisk orienterede studerende tilstrækkeligt om, at forretningen først bliver skabt, når produktet bliver købt.

At teknologi alene ikke skaber en succes.

Det er en skam. Når ideerne og den teknologiske snilde nu rent faktisk ofte er der.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere