Artikel top billede

"Jeg giver det fem år, før det glider ud," siger Preben Mejer, direktør for det danske teknologi-eksperi-mentarium Innovation Lab. Foto: Torben Klint

Derfor vil også Blu-ray snart dø

Selv om den japanske gigant Sony har investeret milliarder af kroner i Blu-ray, kan de mange penge være svære at hente hjem igen. Alt tyder på, at Blu-ray kun får kort tid at leve i, siger Preben Mejer.

Selv om den japanske gigant Sony har investeret op mod 15 milliarder kroner for at sikre Blu-ray som fremtidens dvd, kan de mange penge være svære at hente hjem igen. Meget tyder nemlig på, at Blu-ray kun får kort tid at leve i, før nye teknologier og internet udkonkurrerer den lille skive.

"Jeg giver det fem år, før det glider ud," siger Preben Mejer, direktør for det danske teknologi-eksperi-mentarium Innovation Lab.

Fløjtende ligegyldigt

Han mener, at Blu-ray meget vel kan blive det sidste fysiske medie til at afspille film, før internettet bliver den foretrukne platform til at hente film i høj billedkvalitet, eller high definition (HD) som det hedder på Fona-dansk.

"I virkeligheden var det fløjtende ligegyldigt, hvem der vandt. Begge standarder var dødsdømt fra starten," lyder det fra Torben Rune, administrerende direktør i it-konsulenthuset Netplan.

Amerikaneren Robin Harris, kommentator ved online-teknologimediet Cnet, giver heller ikke meget for Blu-ray.

Kun lidt er vundet

"Sony har vundet meget lidt. Kun muligheden for at overbevise os om, at Blu-ray er bedre end almindelige dvd’er og downloads," siger han.

De seneste 20 år har han arbejdet med datalagring i virksomheder som Sun Microsystems.

Bortset fra internet peger han på, at der er en række andre teknologier til at lagre data på optisk læsbare medier, der har væsentlige højere kapacitet end Blu-ray.

Fortsættes...

Standardkrige

Mens VHS-båndet var den fremherskende standard som medie for videofilm i mere end 20 år, får Blu-ray ifølge eksperter mellem fem og 10 år på markedet, inden det er overhalet indenom.

Til sammenligning blev VHS lanceret af japanske JVC i september 1976, og først i juni 2003 var dvd'en mere populær i USA end det gammeldags videobånd.

Lever kortere og kortere tid

Indtil nu har dvd haft mere end 10 år på markedet som et stadig mere populært medie for film og musik.

Men den teknologiske udvikling går stadigt hurtigere, og internettet står snart som en truende konkurrent mod Blu-ray, pointerer Lars Dittmann, professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

"Man må erkende, at levetiden bliver kortere og kortere. Mit bedste gæt er, at Blu-ray i hvert fald får fem år," siger Lars Dittmann.

Preben Mejer og Lars Dittmann peger på, at Blu-ray bliver presset fra to sider.

Ny generation på vej

Fra en front er en nye generation af video på vej frem, som tilbyder en væsentlig bedre billedkvalitet end Blu-ray.

"Snart kommer der fra Japan det, som nogen kalder super high definition eller såkaldt 4K video, hvor man opererer med helt op til 4.000 punkter i bredden, meget mere end Blu-ray," siger Lars Dittmann.

Han erkender, at det lige nu er en meget dyr teknologi. Men inden for de næste fem til syv år kommer det ud i butikkerne til priser, som forbrugerne kan betale, vurderer han.

Fortsættes...

De unge foretrækker nettet

Men nettet ses stadig af flere som et alternativ til dvd eller Blu-ray. Stadigt flere unge foretrækker at hente film lige som musik over internettet. Endnu har kun de færreste nok båndbredde på deres internetforbindelse til at kunne hente film i HD-kvalitet.

"Den nye generation er ikke så fascineret af at eje film. De downloader i stedet for," lyder det fra Lars Dittmann.

32.000 km fiber

Men indtil videre har de færreste forbrugere adgang til bredbånd med en hastighed, så man kan hente i HD-kvalitet over nettet. Men det er på vej.

TDC har de seneste år investeret voldsomt i at etablere fiberforbindelser, mens de danske elselskaber indtil nu har gravet 32.000 kilometer fiberkabler ned.

Per 18. januar i år har 56.000 fået fiberforbindelse af deres elselskab, mens endnu 45.000 afventer tilslutning, skriver elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi på sin hjemmeside.

Ifølge teleanalytikeren Torben Rune, konsulentfirmaet Netplan, åbner fiberforbindelserne helt nye muligheder også for at hente HD-film over internettet.

Kender ikke svaret

"Vi kender ikke svaret på spørgsmålet om, hvor mange data vi kan presse igennem fiber, fordi den grænse flytter sig hele tiden," siger Torben Rune og tilføjer:

"Grænsen ligger ikke så meget i selve fiberforbindelsen, men i det udstyr, teleselskaberne har sat i hver ende af fiberledningerne."

Ifølge Torben Rune er det et spørgsmål om få år, før forbrugerne kan hente HD-film over nettet via de nye fibernet:

"I virkeligheden handler det jo bare om, at den tid, det tager at hente filmen, er kortere end filmens spilletid, for så kan du se filmen, mens den downloades."

Fortsættes...

Hollywood er for langsom

Den udvikling præsenterer helt nye muligheder for it-branchen med at udvikle nye teknologier og services over nettet. Men kun hvis filmselskaberne giver los og lader forbrugerne hente de nyeste film over nettet.

Indtil nu har det ikke været muligt at hente de sidste nye storfilm fra Hollywood over nettet på lovlig vis. Foreløbig har det kun været piratwebsites, som har tilbudt forbrugerne den slags.

Men nogle af de store filmstudier er ved at rør på sig. Blandt andre et af de helt store, Paramount Pictures. Selskabets direktør for digital underholdning, Thomas Lesinger, sagde for kort tid siden til magasinet The Economist:

Pyrrhussejr

"I 2008 vi gå fuld frem online. Det er det store håb for at tjene endnu flere penge for filmindustrien."

Som den amerikanske David Carnevale, direktør i analysehuset iSuppli udtrykte det overfor IDG News Service:

"Efter en standardkrig, der har varet i flere år, er det store spørgsmål for Sony og resten af Blu-ray lejren, om et fysisk format for high definition stadig har relevans for forbrugerne i en tid med film over internettet og video on demand."

Blu-ray trods alt

Professor Lars Dittmann er ikke tvivl om, at Blu-ray nok skal nå at blive et massemedie, specielt når alle computere bliver udstyret med et Blu-ray-drev som standard.

"Allerede nu kan man købe et drev for godt tusinde kroner," siger Lars Dittmann.

Preben Mejer er væsentligt mere pessimistisk. Han mener, at Sony med Blu-ray har vundet tæt på en pyrrhussejr, fordi kampen med Toshiba har fremskyndet processen hen mod det fysiske medies død.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere