Artikel top billede

De intelligente danske bolde, i-Ball, holder styr på målene med håndbold-VM i Kroatien i 2009.

Dansk chip-håndbold vil fjerne al dommer-tvivl til VM

Dansk teknologi-iværksætter kan strække armene i sejrsjubel efter Det Internationale Håndboldforbund har besluttet at bruge firmaets chip-baserede bold ved VM i 2009. Læs her, hvordan bolden fungerer.

Den teknologiske iværksættervirksomhed GoalRef går en spændende sæson i møde, efter at Det Internationale Håndboldforbund, IHF, har besluttet at bruge virksomhedens intelligente Select-bolde ved VM i Kroatien i januar 2009.

GoalRef forsyner håndbolden, i-Ball, med et tyndt kobbernet indvendigt, mens stolperne og overliggeren på håndboldmålet udstyres med antenner, elektronik og en sender.

Systemet sender sender en krypteret besked til dommeren, når bolden passerer mållinjen.

Kæmpe-opgave

»Det har været en kæmpe opgave at udstyre bolden med en chip, som kan holde til den hårde behandling, uden at det går ud over boldens spilleegenskaber. Men det er lykkedes,« siger Ulrik Merrild.

Han har sammen med datalogiprofessor Ole Lehrmann Madsen fra Alexandra Instituttet og udviklingsselskabet Amfitech udviklet teknologien, der gør det muligt for dommere at afgive helt korrekte kendelser.

Oplagt til ishockey

Det er ikke kun håndbold, der kan få glæde af de intelligente bolde.

Især vil en sport som ishockey have stor nytte af at få en chip placeret i pucken, da det ofte er svært at se scoringerne.

Chippene gør hver bold identificerbar, så målene ikke kommer til at sende falske signaler på grund af elektroniske forstyrrelser.

”GoalRef kan bruges til både håndbold, fodbold og ishockey. Systemet uden videre bruges til også at give boldens hastighed.

Med den videreudvikling, vi planlægger, vil det også kunne fortælle om boldens rotation og lufttryk,” siger GoalRefs direktør, Ulrik Merrild .

Han forestiller sig, at de opsamlede data vil kunne bruges til at lave præcise animationer på storskærme i hallen eller stadion, når der er scoret.

FORTSÆTTES

Flere sports-giganter er på vej

Tyske Adidas er også på vej med et såkaldt beslutningsstøttesystem til boldspil.

Det hilser direktør Ulrik Merrild velkomment, da det øger interessen for den type systemer, og markedet dermed bliver større, mener han.

Han kan ikke sige, hvor stort han forventer, at markedet bliver.

”Men det bliver stort. Systemet er forberedt til at kunne bruges på alle niveauer, fra det dyre til det billige, afhængig af, hvor mange faciliteter, man vil have indbygget,” siger han.

GoalRefs patentanmeldte system er i øvrigt ikke forbeholdt bolde fra Select.

Systemet er ganske vist udviklet i tæt samarbejde med Select, men alle andre boldproducenter kan få adgang til at bruge det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere