Artikel top billede

Regler ændret undervejs i OOXML-standardisering

Reglerne blev kraftigt bøjet, da ISO-delegerede skulle diskutere standardiseringen af OOXML. "Jeg har aldrig oplevet noget lignende," lyder det fra chefen for den amerikanske delegation.

De ISO-delegerede fra 32 lande, der deltog i sidste uges OOXML-diskussioner, så stort på eksisterende regelsæt og nåede ikke at diskutere 900 ud af 1.100 spørgsmål angående det omstridte Microsoft-format.

200 spørgsmål blev gennemgået grundigt, inden deltagerne løb tør for tid efter fem dage i Geneve.

Derefter besluttede de delegerede at samle de resterende 900 kommentarer i ét svar på det såkaldte Ballot Resolution Meeting (BRM), hvor de delegerede ellers skulle have diskuteret de mange spørgsmål hver for sig samt den knapt 6.000 siders OOXML-specifikation.

I stedet stemte de delegerede samlet om de forslåede ændringer til OOXML-formatet, hvilket er en kraftig afvigelse fra ISO's normale BRM-regelssæt, der siger, at de nationale standardiserings-organisationer skal nå til enighed om hvert enkelt spørgsmål.

Det skriver Computerworlds amerikanske søsterblad Network World.

Aldrig oplevet noget lignende

"Jeg har arbejdet med standarder i 25 år, og jeg har aldrig prøvet en lignende BRM. Vi gjorde gode fremskridt i 20 procent af arbejdet, men næsten alt skal ændres, så det er meget sandsynligt, at de resterende 80 procent også vil kræve en vis form for modificering," forklarer lederen af den amerikanske delegation Frank Farance til Network World.

Han er uforstående over for, at man har taget så let på opgaven, og der blev opfundet nye regler undervejs i processen.

"Vi var i stand til at få en masse ændret, men det er jo som at stikke fingeren i et hul i en dæmning og så se endnu et hul og et mere og så videre," forklarer Frank Farance til Network World.
FORTSÆTTES

Afstemning på vej

ISO-konferencen blev ellers afholdt netop for at få afklaret de mange spørgsmål, der er blevet rejst i de nationale standardiserings-organisationer angående OOXML.

Samtidigt skulle det give nationale standardiserings-organisationer som Dansk Standard mulighed for eventuelt at ændre afgørelsen fra 2. september 2007, hvor Microsofts OOXML-format fik tommelfingeren nedad i ISO-regi.

Afgørelsen falder om en måned

Den forgangne uge i Geneve er dog ikke altafgørende for OOXML-formatets fremtid som eventuel ISO-standard. .

De delegerede har indtil 30. marts til at stemme om, hvorvidt OOXML skal indlemmes i ISO-varmen.

Microsoft har tidligere svaret på en del af de rejste spørgsmål, og på den baggrund ser chef for interoperabilitet Tom Robertson hos Microsoft med stor optimisme på afgørelsen om en måned.

"Jeg synes. at de nationale standardiserings-organisationer har god grund til at føle sig rigtig godt tilfredse med hele processen her," forklarer han.

En af de varmeste modstandere af OOXML Andy Updegrove fra Linux Foundation, opfordrer dog de nationale organisationer til at stemme nej til ISO-standardiseringen på baggrund af, at OOXML-specifikationen langt fra er diskuteret ordentligt igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere