Det kan ikke være de danske internetudbydere, som skal føre kontrol med kundernes brug af internettet. Samtidig skal operatørerne ikke forhindre deres kunder i at bruge internetforbindelsen på en bestemt måde.
Det mener Mikkel Dencker, som er it-ordfører for Dansk Folkeparti, som en kommentar til den fogedretskendelse, der pålægger Tele2 at spærre kundernes adgang til det svenske torrentsite The Pirate Bay.
"Jeg synes, det er en krænkelse af den frihed, som den enkelte borger har her i landet," siger Mikkel Dencker.
Han mener, at folk skal have lov til frit at tilegne sig den viden, som de måtte have lyst til, når de først har købt et internetabonnement.
Samtidig frygter han, at sagen vil betyde et skred i retssikkerheden for internetbrugerne.
"Det er jo et frit land med frie mennesker, vi lever i. Derfor synes jeg ikke, at der er nogen, der skal sidde og være overdommer over, hvilke sider man vil benytte sig af," siger han.
Burde gå efter lovbryderne
Når IFPI og andre rettighedshavere er nødt til gå efter teleoperatørerne, i stedet for eksempelvis Pirate Bay, for at få stoppet den ulovlige kopiering, så skyldes det ifølge it-ordføreren, at det er for svært at gå direkte efter de sider, som står for ulovlighederne.
"Jeg synes, det er en falliterklæring fra de her medieselskabers side. Jeg må opfordre til, at man kommer efter dem, der bryder loven. Og ikke alle andre, fordi det er nemmere," siger han.
Fogedrettens beslutning om at pålægge Tele2 at spærre kundernes adgang til Pirate Bay har rejst en følelsesladet debat, hvor flere mener, af sagen i princippet kan føre til censur af internetsider som eksempelvis Google.
Og det ræsonnement kan Mikkel Dencker godt følge, selv om han mener, at det er et lidt fortegnet billede.
Han fortæller, at der eksempelvis i forbindelse med spillelovgivningen er røster fremme om, at man skal spærre for adgangen til udenlandske spillefirmaers sider, fordi de går uden om Danske Spil.
"Det kan jo blive det næste skridt. Og det synes jeg ikke, man skal bevæge sig ud i," siger Mikkel Dencker.
Grundlæggende frihed
Ifølge Mikkel Dencker er friheden på nettet sammen med ytringsfrihed og retten til at læse andre menneskers ytringer en af de grundlæggende friheder, vi har i den vestlige verden.
"Det er noget helt grundlæggende. Det skal der ikke ændres på," siger Mikkel Dencker.
Senest har en samlet dansk telebranche besluttet at støtte konkurrenten Tele2 i beslutningen om at prøve fogedrettens kendelse ved en domstol.
It-ordføreren har ikke noget bud på, hvad udfaldet af dette kommende retslige opgør mellem rettighedshaverne og telebranchen vil blive.
"Men jeg håber da, det ender sådan, at der ikke skal lægges nogen begrænsninger ind i ytringsfriheden," siger han.