Artikel top billede

Ved brug af avatarer kan it-driftsansvarlige bevæge sig gennem deres virtuelle datacentre.

IBM redefinerer virtuelt datacenter

I stedet for at slås mod troldmænd og krigere, får administratorer af datacentre lov at lege med deres servere og storage-enheder. Og det ligner faktisk et spil, selv om det ikke er det.

Computerworld News Service: IBM giver ny mening til begrebet 'virtuelt datacenter'. Og det ligner meget mere Second Life end VMware.

I stedet for at bygge en virtuel verden til online-spil eller for at give brugere en alternativ virkelighed, har Big Blue lavet en virtuel verden, hvor IT-chefer kan undersøge og håndtere hardware, der kører i deres helt håndgribelige datacentre.

IBM-projektet – kaldet 3-D Data Center – giver it-afdelinger en tredimensionel, realtime virtuel visning af deres datacenter-ressourcer, selv om de skulle være spredt over hele kloden.

Gå rundt som avatar

"Det er en ny måde at se på systemer og interagere med dem på," udtaler forsker ved IBM, Michael Osias, som er manden bag denne ny ide.

"Objekter er ikke kun visualiseringer. Man kan tænke på dem som små maskiner."

Så i stedet for at slås mod troldmænd og krigere, får administratorer af datacentre lov at lege med deres servere og storage-enheder. Og det ligner faktisk et spil, selvom det ikke er det, bemærker Osias.

IBM hævder, at den ny teknologi vil kunne hjælpe virksomheder med at identificere dårligt udnyttede maskiner, der kan afskaffes, fordele arbejdsbyrder mellem datacentre, overvåge strømforbrug og køling og flytte beregninger til køligere områder i forhold til vejret.

Ved brug af avatarer kan it-driftsansvarlige bevæge sig gennem deres virtuelle datacentre og overskue 'en skræddersyet 3D-repræsentation af servere, racks, netværk, strømforbrug og kølingsudstyr'.

Interaktiv virkelighed

Som en kombination af open source-software og IBM's egne værktøjer kan det virtuelle datacenter levere visualiseringer af enhver type hardware, uanset producentens navn, så længe den har en netværks-grænseflade til programmering af applikationer (netværks-API).

I stedet for at gennemlæse en tekst, der beskriver et datacenters forhold, kan it-chefer nu holde øje med flammer, der viser hotspots, undersøge visualiseringer, der viser forhold i serverforbrug eller modtage advarsler om systemfejl.

Bare for at øge den sproglige forvirring kan man endda bruge den virtuelle verden til at modificere virtuelle servere (af VMware-slagsen) i et fysisk datacenter.

"Vi har mulighed for at føre begivenheder gennem den virtuelle verden og tilbage ind i den virkelige verden. Lige nu er fokus på håndtering af strømforbrug, men vi vil fortsætte med at udvide funktionaliteten," forklarer Osias.

"Vi kan håndtere strømforbruget af en virtuel maskine," fortsætter han. Udføring af en handling i den virtuelle verden kan sende en kommando til IBM's Enterprise Workload Manager, som udfører den samme handling i et fysisk datacenter.

Sikkerhed på intranet

3-D Data Center blev udtænkt af Osias og hans kolleger som et eksperiment sidste år, da IBM var i færd med et større initiativ om virtuelle verdener. Osias besluttede at bygge et system af web-baserede værktøjer til at samle geografisk spredte datacenter-ressourcer i ét virtuelt miljø.

IBM byggede nogle få basale modeller, én rettet mod bankverdenen, en anden mod automobilindustrien og en tredje, der ligner noget fra Star Trek, ifølge Osias.

For at øge sikkerheden er hver kundes virtuelle verden hostet på et intranet i stedet for på det globale internet. Den virtuelle verden installeres på hver kundes intranet gennem en IBM serviceaftale.

IBM ville ikke udtale sig om prisen på disse serviceaftaler eller om, hvor mange penge Big Blue har hældt i projektet.

Indtil videre er der kun én kunde, der har det hele oppe at køre, idet projektet netop nu går fra prototypestadiet til beta og bliver præsenteret offentligt på torsdag. Kunden er Implenia, en schweizisk bygge- og ejendomsvirksomhed, der bruger 3-D Data Center til at drive otte sites.

Bredt tilgængeligt

"Nøglen i arbejdet for Implenia er IBM's virtuelle verden integrations-middleware, Holographic Enterprise Interface (HEI), som forbinder drift af fysiske datacentre i cyberspace til deres bygnings-automatiserings-programflade," skriver IBM i en pressemeddelelse.

"HEI har et modulopbygget og fleksibelt design, som lader klienter skræddersy interaktionerne mellem den virkelige og den virtuelle verden efter eget ønske. Hvert fysisk datacenter sammenkoblet gennem denne teknologi har en HEI-enhed, som transmitterer beskeder over det private netværk ved brug af standard internet-protokoller til serveren for den tredimensionelle virtuelle verden."

IBM's software, der renderer 3D-miljøet, er baseret på OpenSimulator, en open source skaber af virtuelle verdener. Det virtuelle datacenter, brugt af Implenia og potentielt af andre kunder, tillader adskillige brugere og muliggør samarbejde i forhold til en kundes datacenter.

Osias udtaler, at 3-D Data Center burde blive bredt tilgængeligt senere på året, og at IBM vil prøve at tilføje funktioner såsom håndtering af katastrofe-recovery.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere